Utrecht,
25
juni
2017
|
13:47
Europe/Brussels

Recordaantal treinkilometers in 24 uur

Treinreiziger Koen Nijbroek heeft in 24 uur maar liefst 1979 kilometer afgelegd met de trein. Hemelsbreed is dit bijna een enkeltje Sint Petersburg. Koen mag zichzelf de Kilometer Kampioen van 2017 noemen. De enthousiaste treinreiziger wint met het recordaantal kilometers een Interrail-ticket, waarmee hij van plan is naar Turkije te reizen. 

Koen begon zijn reis in Den Bosch en eindigde 24 uur later in Zwolle, terwijl hij in Elst woont. In totaal streden dit weekend 110 fanatieke treinreizigers om de titel. Gewapend met de planning en in sommige gevallen een tandenborstel, een lunchpakket of een slaapzak begonnen de deelnemers vrijdagnacht aan hun reis. Onderweg moesten zij langs Utrecht Centraal dat NS voor 1 dag had veranderd in het Aanmoedig Station. De deelnemers kregen een luid applaus, soms letterlijk een steuntje in de rug en een welverdiend lunchpakketje voor onderweg.

Op het Aanmoedig Station vertelden deelnemers over hun avonturen en ervaringen. Want wat doe je 24 uur in de trein en hoe is dat eigenlijk? Verveling was in ieder geval niet aan de orde bij de deelnemers, zo maakte Sara (26) onderweg haar huiswerk en genoot Henri (21) voornamelijk van het Nederlandse landschap. Op het probleem van geen slaap, hadden veel deelnemers ook een oplossing gevonden. Zo wisselden Enzo (12) en zijn vader de wacht. "Als mijn vader slaapt, blijf ik wakker en roep ik hem als we moeten overstappen." Naast de strijd om de titel was het ontmoeten van mede-deelnemers het leukste volgens Ruben (18). "Je hebt hele leuke gesprekken met mede-deelnemers, maar ook met andere reizigers. Die kijken eerst een beetje raar op, maar vragen allemaal wat wij aan het doen zijn.” 

Aan de wedstrijd - geoganiseerd door Treinreiziger.nl - deden een aantal bijzondere deelnemers mee, waaronder de 12-jarige Enzo uit Goes. Hij was de jongste deelnemer die de volledige 24 uur meedeed. De geplande 1307 kilometer heeft hij samen met zijn vader volledig afgelegd. Enzo heeft de dag van zijn leven gehad. De allerjongste deelnemer was de 11-jarige Jelmer die samen met zijn opa een groot gedeelte van de dag meedeed aan de wedstrijd.