Utrecht,
16
oktober
2015
|
15:50
Europe/Brussels

Reisplanner 2016 staat live

Reizigers die willen weten hoe hun treinreis er in de nieuwe dienstregeling uitziet kunnen vanaf 16 oktober deze informatie bekijken in de NS-Reisplanner. Vanaf die datum zijn de gegevens van de treindienst 2016 verwerkt in de NS-Reisplanner Xtra-app en op ns.nl. Het nieuwe ‘spoorboekje’ gaat dit jaar op zondag 13 december in.

Herkenbaarheid

Omdat de huidige dienstregeling als basis is genomen voor de nieuwe, blijven veel treintijden hetzelfde. NS wil op deze manier een herkenbare dienst bieden. De mate van wijzigingen in een dienstregeling verschilt per jaar, afhankelijk van de mogelijkheden die nieuwe infrastructuur biedt. Om die reden zal het spoorboekje in 2017 veel meer aanpassingen kennen, omdat dan op de route Schiphol-Lelystad en rond station Utrecht Centraal extra spoorcapaciteit beschikbaar komt. Met die extra sporen kunnen we de treindienst verder verbeteren.

Lunetten

In de dienstregeling 2016 is een deel van de nieuwe infrastructuur rond Utrecht beschikbaar waardoor station Utrecht Lunetten weer vier keer per uur kan worden bediend. Wegens werkzaamheden is dat in de lopende dienstregeling niet het geval; op dit station halteert nu twee keer per uur een Sprinter. Ook op de verbinding Haarlem-Alkmaar is er een aanpassing. Op dit traject reizen vooral forensen, terwijl het aantal reizigers in de daluren minder is. NS gaat het aanbod beter op deze reizigersvraag aansluiten, waardoor in de daluren op deze lijn uitsluitend Sprinters gaan rijden. Daarnaast rijden op dit traject in spitsuren ook Intercity’s in de richting waar de grootste groep reizigers naartoe gaat.

Extra Thalys

De frequentie van Thalys wordt verhoogd met een trein per dag, waardoor op werkdagen 14 Thalys-treinen van en naar Frankrijk zullen rijden. Ook op de verbinding naar Duitsland komen extra reismogelijkheden. De late ICE-treinen, die al op donderdag, vrijdag en zondag reden, gaan ook op maandag tot en met woensdag rijden.

Andere stationsnamen

NS en ProRail hebben in het nieuwe spoorboekje een aantal stations een andere naam gegeven. Om de herkenbaarheid voor internationale reizigers te vergroten heet station Schiphol voortaan Schiphol Airport. Het Enschedese station Drienerlo wordt omgedoopt in Enschede Kennispark en Eindhoven Beukenlaan gaat vanaf 13 december door het leven als Eindhoven Strijp-S.