Utrecht,
13
maart
2024
|
09:35
Europe/Brussels

Reizigers maken kennis met kunst op station Almere Centrum

Op station Almere Centrum kunnen reizigers zich laten inspireren door verschillende subculturen en kunstvormen, zoals streetart of streetwear. Onlangs opende Spoor 5 namelijk haar deuren op het station. Spoor 5 is een initiatief van District 13, een stichting die zich inzet voor jongvolwassenen uit de subculturen van Almere. Zij organiseren onder andere straatbasketbal-, streetart- en skateboardevenementen. NS wil laten zien dat het station meer is dan een in- en uitstapplek en juicht dit soort initiatieven op stations toe.

De komende drie maanden opent Spoor 5 haar deuren in de centrale hal van Almere Centrum. De ruimte bestaat uit een wachtruimte voor reizigers, een showroom voor lokale (kleding)merken en een atelier waar elke maand een kunstenaar ‘artist in residence’ is. Verder worden presentaties, inspiratiesessies en workshops georganiseerd die reizigers en bezoekers gratis kunnen bijwonen. Stationsmanager Mattijs Peters is ‘supertrots’ dat District 13 een pop-up opent op zijn station. ‘’Het station is een prachtige plek om reizigers en buurtbewoners kennis te laten maken met kunst die gemaakt is door Almeerse kunstenaars’’

Sneakers
In maart staat het thema ‘sneakers’ centraal. De Almeerse kunstenaar Manpxwerr is in maart ‘artist in residence’, en gaat werken aan een groot schilderij dat na zijn residentie ergens anders geëxposeerd wordt. Ook geeft hij een workshop waarbij je je eigen sneakers kan pimpen. Modemerk Patta houdt een presentatie en aan de muren van Spoor 5 hangt een sneakerexpositie die bestaat uit foto’s, exclusieve sneakers, maskers en schilderijen.

Kasper Jongejan, oprichter van District 13:’’Een groot deel van de subculturen zijn jongvolwassenen die volop in ontwikkeling zitten van hun talent en het volwassen worden. Vanuit District 13 richten wij ons op de subculturen van Almere omdat zij, volgens ons, niet of nauwelijks de aandacht krijgen die zij verdienen.’’

Maatschappelijk initiatief
NS en ProRail willen stations nog verder van betekenis laten zijn door het station een maatschappelijke invulling te geven. Voor reizigers, inwoners en gemeente. Hierdoor groeit het netwerk met de omgeving van het station, ontstaat er meer betrokkenheid bij het station en komen er meer ogen en oren die het station en de stationsomgeving in de gaten houden. Zo dragen NS en ProRail met de stations actief bij aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van Nederland en krijgen reizigers een gastvrij welkom op het station.

Spoor 5 is open van dinsdag t/m vrijdag van 09.30 tot 17.00. Kijk op District13.nl of Instragram @district13.nl voor updates en verdere programmering. Voor meer informatie over maatschappelijke initiatieven bij NS, kijk op Oponsstation.nl.