Eindhoven,
11
oktober
2019
|
16:45
Europe/Brussels

Renovatie geeft geheim van station Maastricht prijs

Samenvatting

• Verborgen kunstwerk komt onder het behang vandaan 

• Oorspronkelijke wandschildering lijkt nog in goede staat

De renovatie van station Maastricht maakt het mogelijk dat een verborgen wandschildering weer te voorschijn komt. Een kunstwerk dat het vroegere stationsrestaurant opsierde, was letterlijk achter het behang (en een voorzetwand) verdwenen. De stationsrestauratie werd een AH to go en na verloop van tijd was niet meer duidelijk of het schilderij er überhaupt nog zat en in welke staat het verkeerde. De renovatie van het station bood de kans om dit te achterhalen.

 

Begin deze week werd de muur weggehaald en kon Angelique Friedrichs van de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) samen met Monumentenzorg van de gemeente Maastricht voorzichtig een stukje behang weghalen. "De eerste tekenen zijn hoopgevend, want het lijkt erop dat het schilderij nog in goede staat is", zegt Angelique. Zij gaat de komende weken het kunstwerk van 3 bij 8 meter helemaal blootleggen. Pas dan zal duidelijk zijn hoe het hele werk eruitziet en of er eventueel herstelwerk nodig is.


Reclame

Het kunstwerk is in 1962 gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Harry Schoonbrood in opdracht van porcelein-fabriek "Mosa" en de "Kristalunie". Het was dus eigenlijk een soort reclame-uiting in de monumentale ruimte van het toenmalige stationsrestaurant. De hele ruimte wordt tijdens de verbouwing in zijn oorspronkelijke luister hersteld. De verbouwing van het hele station is naar verwachting klaar in april 2020.