Utrecht,
08
december
2022
|
08:00
Europe/Brussels

'Ritme in de polder' op Almere Centrum

Station als kunstsatelliet

Samenvatting

In het kader van De Mix Nederland, waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen, opent op 8 december de tentoonstelling De Mix Nederland ‘Ritme in de polder’. Deze duo tentoonstelling zal zowel op Almere Centrum als in Kunstlinie te zien zijn. Uitgangspunt voor deze Flevolandse editie is het werk van Ger Dekkers (1929 – 2020), waarop fotograaf Paul Brouns (1967) reageert met nieuwe foto’s van zijn hand. ‘Ritme in de polder’ is de derde in een nieuwe serie exposities van De Mix Nederland, en is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail. 

De expositie De Mix Nederland ‘Ritme in de polder’ toont nieuw werk van beeldmaker Paul Brouns (1967). Hij laat zich daarbij inspireren door foto’s van Flevoland van fotograaf Ger Dekkers (1929 – 2020). Ger Dekkers is voornamelijk bekend vanwege zijn samengestelde fotografische sequenties van Nederlandse landschappen. Als student aan de kunstacademie leerde Paul zijn werk kennen in de trein en zag de paralellen tussen zijn werk en het landschap dat hij vanuit het raam zag verglijden, “Ger Dekkers en mijn bewegende "zoekvenster" van de treincoupé werden daarmee belangrijke inspiratiebronnen bij het kijken naar de wereld.” In Paul Brouns huidige fotografische werk spelen ritmiek en standpunt een belangrijke rol.

Station als kunstsatelliet

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat stations een fijne plek zijn om te verblijven. “Een geweldig idee! Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities ontstaat er een hele mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan om de expositie ook daar te beleven,” aldus Robert Yallop, stationsmanager van Station Almere Centrum. 

Rafaël Philippen van Stichting Beeldmix laat weten erg gelukkig te zijn met de duo tentoonstellingen: “Het bereik is daardoor immens en divers. Ik ben NS, ProRail, de deelnemende musea, het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds zeer dankbaar dat ze zo enthousiast mee doen.”

Kunstlinie / Stadsforum

Het Stadsforum gaat over Almere, weergegeven door de kracht van kunst. Kunst in de breedst mogelijke zin. Een tentoonstelling van een upcoming lokale kunstenaar, een documentaire over een sociaal maatschappelijk thema uit de stad, samenkomst van community ’s of een talk van een architect over duurzaamheid of urban planning. Met het Stadsforum biedt Kunstlinie ruimte buiten de gebaande paden. Divers, inclusief en hedendaags.

De Mix Nederland ‘Ritme in de polder’ is van 8 december t/m 9 april te zien op station Almere Centrum en in Kunstlinie, dé culturele kern van Almere. 

De Mix Nederland

De Mix Nederland is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij iedere editie van De Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. We proberen spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties te maken, met als resultaat een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu.

https://kunstlinie.nl/ |www.beeldmix.nl | https://paulbrouns.com/