Utrecht,
25
juli
2018
|
07:13
Europe/Brussels

RIVM: treinreizigers gezonder dan autoreizigers

Treinreizigers zijn fysiek actiever, lopen vaker en verder en hebben minder overgewicht dan autoreizigers. In Nederland gaan veel forenzen namelijk fietsend of wandelend van en naar het station. Dit maakt de keuze voor de trein gezonder dan de auto. Daarnaast zijn treinreizigers tevredener met hun gezondheid dan automobilisten. Dit staat in een brochure over de gezondheidseffecten van het reizen met auto of trein tijdens het woon-werkverkeer die het RIVM vandaag uitbrengt. Het RIVM deed onderzoek naar de fysieke gezondheid, mentale gezondheid en het risico op infecties bij autogebruikers en treinreizigers.

Uit verschillende internationale studies blijkt dat treinreizigers 8 tot 33 minuten per dag meer lopen dan automobilisten. Dit komt voornamelijk omdat zij een gedeelte van de reis van huis naar het station, en van het station naar werk wandelen. Treinforenzen lopen zo’n 2.000 stappen per dag meer dan autoforenzen. Daarnaast gebruiken veel treinreizigers in Nederland de fiets om naar het station te komen. Mensen die met de trein reizen hebben daarom gemiddeld een lagere BMI dan automobilisten. Meer bewegen en een lagere BMI verkleinen de kans op diabetes, kanker en hartziektes. Het verkleint ook de kans op een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk.

Voor zowel treinreizigers als automobilisten geldt: hoe langer de reisduur, hoe slechter de ervaren (mentale) gezondheid, de slaapkwaliteit en het welbevinden. Volgens de onderzoekers ervaren automobilisten doorgaans meer stress tijdens de reis. Treinreizigers zijn tevredener met hun gezondheid dan automobilisten, maar lijken ook vaker angstklachten te hebben. Of dat een gevolg is van hun keuze van vervoersmiddel is volgens de onderzoekers onduidelijk. Treinreizigers hebben echter weer een iets verhoogde kans op een infectie. De meeste ziekteverwekkers vind je echter nog steeds thuis en op de werkplek. En daarbij, volgens de onderzoeken verhoogt meer dan drie keer in de week reizen met het OV je weerstand.