Utrecht,
30
april
2015
|
00:00
Europe/Brussels

Rotterdam Centraal weert zwartrijder

  • Eerste grote station op 1 mei 100% in gebruik
  • Ongure types niet welkom in station en trein
  • NS deelt tulpen uit in ochtendspits

Rotterdam Centraal is vanaf morgen het eerste grote station waar alle toegangspoortjes zijn geactiveerd, een belangrijke stap in het veiliger makenvan het openbaar vervoer. De ruim 100.000 dagelijkse in- en uitstappers kunnen het station dan alleen nog betreden of verlaten met een geldigvervoerbewijs.

Conducteurs, machinisten en andere NS-medewerkers sluiten het laatste poortjes ymbolisch om 7.00 uur. Hiermee onderstrepen ze het belang van de toegangspoortjes voor het terugdringen van zwartrijden en het weren van onguretypes op het station. In het merendeel van de gevallen is agressie in de treinof op het station een gevolg van het ontbreken van een geldig vervoersbewijs.Door de introductie van toegangspoortjes die alleen met een geldig vervoerbewijsopengaan, wordt de veiligheid op stations en in treinen verhoogd. NS beslootdaarom de 100%-controle op Rotterdam Centraal met een halfjaar te vervroegen.

Het grote aantal reizigers en het internationale karakter van Rotterdam Centraal, maakt het sluiten van de laatste poortjes een grote operatie. Omreizigers hier attent op te maken deelt NS in de ochtendspits van 1 mei tulpenuit.

Van de ruim 400 stations in Nederland krijgen er 82 toegangspoortjes omzwartrijden en agressie in treinen en stations terug te dringen. Dat betekentdat uiteindelijk 90% van de mensen bij aanvang van hun treinreis of bij hetverlaten van het station een poortje tegenkomt. Reizigers openen de poortjesdoor in en uit te checken met hun eenmalige of OV-chipkaart. Beschikken zij overeen e-ticket of internationaal ticket, dan openen de poortjes met de vierkantebarcode op hun ticket of KeyCard.