Utrecht,
15
mei
2019
|
13:45
Europe/Brussels

Ruim 75 wensen in vervulling tijdens Spoorwensdagen

Op dinsdag 21 mei en woensdag 22 mei vindt de twaalfde editie van de Spoorwensdagen plaats. In twee dagen vervullen ruim 150 vrijwilligers van NS en ProRail samen 75 wensen. Mee als conducteur, met de trein door een wasstraat of rijden in een treinsimulator. Al deze en andere dromen, van kinderen en volwassenen die het verdienen om extra in het zonnetje gezet te worden, komen uit.

Ook dit jaar rijdt er weer een speciale Spoorwensdag Express. De Kameel - het voormalige directierijtuig van NS - toert twee dagen door het land. Op woensdagochtend vertrekt de Kameel om 8.56 uur vanaf Utrecht (Maliebaan) en rijdt via Utrecht Centraal, Amersfoort, Zwolle, Almere, Amsterdam Centraal, Haarlem, Amsterdam Centraal, Hilversum en weer terug naar Utrecht Maliebaan. Op Utrecht Centraal stapt de vrolijke Brabantse Stijn (9 jaar) samen met zijn vader aan boord. De vader van Stijn heeft hem opgegeven voor de Spoorwensdagen: “Stijn zou het liefst gaan slapen met zijn conducteursfluit. Hij is een super treinfan. Thuis speelt hij conducteur en bootst het hele proces na, zo kijkt hij of de lamp van vertrek al schijnt, controleert of passagiers nog de trein proberen te halen, blaast op zijn fluit en vergrendelt tenslotte de deuren. Hij vindt het fantastisch.” Vlak na zijn geboorte kreeg Stijn een herseninfarct waarvan hij niet volledig is hersteld. Bij het horen van het woord trein gaan zijn ogen stralen. Zijn vader vertelt: “Als het aan Stijn ligt, speelt hij alleen maar treinspelletjes, maar zijn vriendjes willen ook weleens wat anders doen. Dat botst dan af en toe. Ik gun hem deze dag vol treinplezier met allemaal kinderen en volwassenen die zijn passie delen.”

Thomas uit Maarssen (9 jaar) is net als Stijn verzot op treinen. “Zijn grote droom is als conducteur mee op de Sprinter Nieuwe Generatie”, vertelt zijn moeder. “Ook zou hij het heel leuk vinden om de informatiebalie te bemannen. Hij kent bijna alle trajecten uit zijn hoofd en is zeer servicegericht.” Vorig jaar wilden ze eigenlijk al graag meedoen aan de Spoorwensdagen. “Toen grepen we er helaas naast, maar dit jaar hebben we geluk. We waren ontzettend blij toen we hoorden dat we waren uitgekozen. Het wordt een heel bijzonder familieuitje voor ons. Want niet alleen Thomas en ik gaan op pad, zijn vader en zusje gaan ook mee en zelfs zijn oma stapt in Haarlem op de SNG”. Vrijwilliger Jon Hummel is techniek trainee bij NS: “Om Thomas een onvergetelijke dag te bezorgen hebben we een aantal keer contact opgenomen met zijn moeder. We gaan er uiteraard voor zorgen dat hij als conducteur meerijdt op de SNG, ook neemt hij plaats achter de informatiebalie op Utrecht Centraal en krijgt hij in Amersfoort een opleiding tot conducteur. Een ritje met de Kameel mag natuurlijk ook niet ontbreken. Daarnaast hebben we nog een aantal verrassingen voor hem, maar die hou ik graag nog even geheim.”