Utrecht,
03
juli
2019
|
15:41
Europe/Brussels

Samen tafelvoetballen op het station

NS introduceert op station Utrecht Centraal een handgemaakte en circulaire tafelvoetbaltafel. De NS-voetbaltafel staat vlakbij haar broertje de stationspiano, zodat zowel reizigers als voorbijgangers een potje kunnen spelen. Met deze tafel wil NS bijdragen aan een plezierige tijd op het station en laten zien dat afval een grondstof kan zijn voor mooie nieuwe producten. Oud-international Anouk Hoogendijk en FC Utrecht speler Sean Klaiber onthulden de tafel samen met Andrea Messelink, stationsmanager Utrecht Centraal. De NS-voetbaltafel staat als proef op station Utrecht Centraal, bij enthousiaste reacties van reizigers is het plan om deze op meer stations neer te zetten.

#Treintjelater
Andrea Messelink van NS: “Vanavond spelen de Oranje Leeuwinnen de halve finale. Ik vind het dan ook extra leuk dat voormalig voetbalster Anouk Hoogendijk vandaag als allereerste een potje speelde." Het idee achter de voetbaltafel was om iets te ontwikkelen waar reizigers met elkaar plezier aan beleven. Andrea Messelink vertelt: “Het mooie van tafelvoetbal is dat je het samen doet. Misschien speel je een potje met vrienden of met andere reizigers. Op deze manier maken we spontane ontmoetingen mogelijk.” De eerste tafelvoetbaltafel komt als proef op station Utrecht Centraal te staan. Andrea Messelink: “Als reizigers de tafelvoetbaltafel waarderen, dan kijken we wat de mogelijkheden op andere stations zijn. Hoe leuk zou het zijn als reizigers een trein later nemen omdat ze het spelletje willen afmaken?”

44 miljoen voeten
Op het veld van het tafelvoetbalspel hebben al 44 miljoen voeten gelopen. Het is namelijk gemaakt van oude vloeren uit dubbeldekstreinen. Door onder andere treinvloeren om te toveren tot tafelvoetbaltafel krijgt bij het opknappen van treinen inmiddels 98% van de materialen een tweede leven. Ilse de Vos van Eekeren, Expert Circulair van NS : “Na 20 jaar trouwe dienst geven wij onze dubbeldekstreinen een flinke opknapbeurt, zodat de treinen nog eens 20 jaar mee kunnen. Een oude treinvloer die 5,7 miljoen km door Nederland heeft gereden, is in onze ogen nog steeds waardevol. Door er een nieuw product van te maken, krijgt de vloer een tweede kans.”

Handgemaakt
De tafelvoetbaltafel is gemaakt door de Haarlemse broers David en Rick van der Veldt. Met hun bedrijf Veldtwerk maken zij nieuwe producten van afval. Ilse vertelt: “Ik ben op zoek gegaan naar ondernemers die van onze afvalstromen uit de NS Werkplaatsen nieuwe producten kunnen maken. Dit om onze ambitie te realiseren: 100% circulaire treinen.” Tegenover de NS werkplaats Treinmodernisering in Haarlem ligt het MAAK-complex, een verzameling van allemaal ambachtelijke en innovatieve ondernemingen. Ilse vervolgt: “Daar hebben we een workshop georganiseerd voor een diverse groep MAAK-ondernemers. Tijdens deze sessie kwam David van Veldtwerk met het idee om van oude treinvloeren een tafeltennistafel en tafelvoetbaltafel te maken. Vervolgens heb ik binnen NS gekeken waar we deze een mooi plekje konden geven en zo is het balletje gaan rollen.”