Utrecht,
20
februari
2022
|
09:00
Europe/Brussels

Vrijwel alle treinen rijden weer, op enkele trajecten nog hinder

Update zondag 20 februari, 09:00

Storingsploegen van ProRail hebben de hele nacht doorgewerkt om zoveel mogelijk stormschade te herstellen. Dat is goed gelukt. De opstart van het treinverkeer is vanochtend goed verlopen, NS rijdt de meeste treinen weer. 

Vanwege de laatste herstelwerkzaamheden rijden er nog geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn, Geldermalsen en Tiel en Alkmaar en Hoorn. ProRail werkt hard om ook deze laatste verstoringen te verhelpen.    

Het KNMI heeft vandaag voor het hele land nog code geel afgekondigd vanwege harde windstoten. Ons advies aan reizigers blijft om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Update zaterdag 19 februari, 19.30 uur 

Op steeds meer trajecten treinverkeer, houd rekening met nasleep storm

Er is vandaag hard gewerkt door ProRail om de stormschade te herstellen. Steeds meer verstoringen zijn verholpen en ook vannacht en morgen gaan de werkzaamheden door. NS rijdt sinds vanmiddag enkele treinen en daar komen gedurende de avond steeds meer treinen bij.

Morgen verwacht NS vrijwel de geplande dienstregeling te kunnen rijden. Vanwege de herstelwerkzaamheden kan het treinverkeer nog hinder ondervinden op enkele trajecten. Raadpleeg voor de actuele situatie morgen kort voor vertrek de NS Reisplanner.

Voor het Internationale verkeer geldt dat er vanavond richting Brussel geen treinverkeer mogelijk is. Voor reizigers van de Nightjet is er busvervoer van station Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal naar Keulen.

Update zaterdag 19 februari, 13.00 uur 

NS rijdt vanaf 13 uur treinen op enkele trajecten, overige NS trajecten geen treinverkeer

De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groter dan in de ochtend werd ingeschat en het duurt langer om dit te herstellen. Op dit moment wordt hier door ProRail hard aan gewerkt. NS verwacht daarom vanaf 13.00 uur slechts op enkele trajecten de eerste treinen te rijden. Op de overige trajecten kan NS ook vandaag helaas de gehele dag geen treinen rijden vanwege de grote schade die nog hersteld moet worden. De treinen die rijden, worden getoond in de Reisplanner. We adviseren reizigers kort voor vertrek de Reisplanner te checken.

Voor het Internationale verkeer geldt dat er richting Duitsland geen treinverkeer mogelijk is vandaag. Tot 18:00 uur rijden er ook geen treinen richting Brussel. We verwachten na 18:00 uur enkele treinen te kunnen rijden, zodra dat helemaal duidelijk is, maken we dat bekend via de Reisplanner.

Update zaterdag 19 februari, 09:45  uur 

In de loop van de middag eerste treinen
De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groot. Op dit moment wordt door ProRail hard gewerkt om de schade aan het spoor en de bovenleidingen te herstellen. Op een aantal plekken in het land zijn deze herstelwerkzaamheden inmiddels afgerond. We verwachten daarom dat in de loop van de middag weer enkele treinen kunnen gaan rijden. Reizigers moeten wel rekening houden met mogelijk langere reistijd of eventueel vaker overstappen.

Op veel plekken in het land zijn de herstelwerkzaamheden nog in volle gang. ProRail probeert het spoor zo snel mogelijk vrij te maken en eventuele schade te repareren. De schade aan het spoor is groot. We verwachten daarom dat vandaag nog niet op alle trajecten de normale dienstregeling gereden kan worden. De treinen die rijden, worden verwerkt in de Reisplanner. We adviseren reizigers kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Bericht vrijdag 18 februari, 22.00 uur 

De schade door de storm op het spoor Eunice is groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd. ProRail is inmiddels begonnen met ‘schouwritten’ (ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en of schade aan het spoor). Dit is alleen door de aanhoudende harde wind nog niet in het gehele land veilig mogelijk. Daar waar de ritten wel hebben plaatsgevonden is grote schade aan het spoor en aan de bovenleidingen. Doordat er in grote delen van het land de windkracht nog erg hoog is, kunnen daar herstelwerkzaamheden nog niet worden opgestart. Dat betekent dat we de dienstregeling helaas morgenvroeg nog niet kunnen opstarten. Veiligheid van onze medewerkers en reizigers staat op 1. 

De aannemers van  ProRail proberen het spoor zo snel mogelijk vrij te maken, zodat we zo snel mogelijk weer treinen kunnen rijden. Wanneer dit morgen zal zijn, is op dit moment nog niet duidelijk. We adviseren reizigers om de Reisplanner goed in de gaten te houden.