Utrecht,
26
april
2016
|
15:34
Europe/Brussels

Schonere treinen en stations tijdens Koningsdag

  • Extra schoonmaak in treinen tijdens de rit en op de stations
  • Afvaleilanden op de voorpleinen van Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Amsterdam Amstel

 

Op Koningsdag maken veel reizigers gebruik van de treinen en de stations. Daarom zorgt NS samen met partners voor extra schone stationsentrees en treinen. Dit kunnen we echter niet alleen. Dus vragen we reizigers om zelf een steentje bij te dragen en hun eigen afval weg te gooien in prullenbakken. Met gemeente Amsterdam en Stichting NederlandSchoon plaatsen we extra afvaleilanden op de stationspleinen van Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Amsterdam Amstel. Dat biedt reizigers meer gelegenheid om hun afval makkelijk weg te gooien. Teams attenderen reizigers op originele wijze op deze actie en helpen het plein schoon te houden. Treinschoonmakers van Hago Rail Services (HRS) reizen mee op verschillende NS-trajecten van en naar de grote steden in Nederland waar feest wordt gevierd. Zij proberen tijdens de rit zo veel mogelijk vuil op te halen om de feestvierders zo een ‘koninklijke’ reis te bieden.

In 2014 hebben NederlandSchoon en NS voor het eerst de extra schoonmaakeilanden geïnitieerd op Amsterdam Centraal. Dit jaar heeft gemeente Amsterdam deze aanpak overgenomen op Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Omdat het zo’n succesvol initiatief bleek, is de actie dit jaar door NS en NederlandSchoon uitgebreid met Amsterdam Amstel. Door de actie blijft het stationsplein gedurende de hele Koningsdag een aantrekkelijk entree naar de stad.

Winactie op Amsterdam Amstel

Bezoekers kunnen als Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op de foto. Op het stationsplein staat een fotobord met de afbeelding van het koningspaar. De leukste foto geplaatst op Instagram, facebook of twitter wint een koningsmaal. Deze actie wordt begeleid door het Supporter van Schoon team.

Hago Rail Services (HRS)

HRS zet alle beschikbare vakmensen in die dag. Door schoonmakers mee te laten reizen, hopen ze een eerste slag te slaan om de feestvierders zo prettig mogelijk te laten reizen. Ze halen zoveel mogelijk los vuil op, legen prullenbakken en verwijderen storende vlekken van vloeren, ramen en tafeltjes. Zij reizen mee op de trajecten Alkmaar – Maastricht, Den Helder – Nijmegen én op het koninklijke traject Amsterdam – Zwolle. Aanvullend staan ze op de perrons klaar met oranje vuilniszakken op het moment dat de trein arriveert. De treinreizigers kunnen hun afval bij het uitstappen direct in de zak gooien. Ter illustratie: op Amsterdam Centraal staan 25 schoonmakers op 15 sporen klaar, waar op een normale woensdag 6 medewerkers op 3 sporen werken. Om de schoonmaakkwaliteit de volgende dag nog sneller op orde te krijgen, focussen de meereizende schoonmakers zich 28 april op de vloeren in de trein. Ze verwijderen zoveel mogelijk (plakkende) vlekken, veroorzaakt door geknoeide vloeistoffen als bier en frisdrank. Met deze acties willen NS en HRS niet alleen de feestvierders een schonere reis bieden, maar ook alle forensen, studenten en dagjesmensen die de 28ste met de trein reizen.