Utrecht,
27
juli
2017
|
13:00
Europe/Brussels

“Sluit NS ’s nachts stations af?”

Reiziger Martin moest laatst met de eerste trein van Hilversum naar Utrecht, maar de schuifdeuren naar het perron gingen niet open, ze waren nog op slot. “Opeens zag ik het voor me”, mailt Martin ons, “een man in een busje met een grote sleutelbos die alle stations afrijdt om ze op slot te doen. Maar, werkt het ook zo?"

Vijf vragen en antwoorden over het nachtelijk afsluiten van stations.

Waarom sluit NS de stations af?
Voor NS staat voorop dat je je veilig voelt op het station. Om te voorkomen dat stations als gratis hotel gebruikt worden, sluiten we ze in sommige gevallen ’s nachts helemaal af, zoals station Hilversum.

Gaan alle stations ’s nachts op slot?
Nee, niet elk station kan worden afgesloten, al was het alleen maar omdat sommige stations geen deur hebben. Bijvoorbeeld de kleine stations, dat zijn opstapplekken met een perron. Als er geen voordeur is kan ‘ie ook niet op slot.

Stations die verbouwd worden blijven vast ook open?
Klopt, als een station verbouwd wordt is het onhandig als de deuren 's nachts op slot gaan. Dus blijven ze open. Wel lopen beveiligers extra controlerondes. De nacht voorafgaand aan een nieuwe dienstregeling blijven alle stations open zodat de vertrekstaten kunnen worden vervangen.

En hoe zit dat met de grote stations?
Op grote stations lopen collega’s van Veiligheid en Service rond. Zij zorgen ervoor dat een half uur na de laatste trein het station wordt afgesloten. Een half uur voor vertrek van de eerste trein gaan de deuren weer open. Stations waar nachttreinen rijden gaan logischerwijs niet helemaal op slot.

Hoe ging dat vroeger?
Vroeger sloten hoofdconducteurs van de laatste treinen de wachtruimtes op kleine stations af. ’s Ochtends deden de conducteurs van de eerste treinen die weer open. Op grotere stations gebeurde dat door perronopzichters. Tegenwoordig gaat dat anders. Voor 35 stations huurt NS een beveiligingsbedrijf in om deze af te sluiten. In veel stations zit in het oude stationsgebouw inmiddels een lokale ondernemer met een bloemenzaak, kiosk of snackbar. Deze ondernemers sluiten na verkoop van de laatste bos bloemen, kop koffie of berenhap niet alleen de winkel maar ook de bijbehorende wachtruimte af en opent die de volgende dag weer.