07
oktober
2010
|
00:00
Europe/Brussels

Sneeuw op het spoor

"In heel Nederland ligt een flink pak sneeuw op het spoor. Het weerbureau op het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) voorspelt dat er vandaag nog minstens 5 cm zal vallen. Voor het weekend wordt nog meer sneeuw verwacht, met daarbij een harde tot stormachtige wind."

Zo luidt het weerbericht op basis waarvan ProRail en NS zich voorbereiden op aanstaande zondag 10 oktober. Dan testen NS en ProRail een speciale dienstregeling, die is ontwikkeld om ook onder extreme omstandigheden de klanten te blijven bedienen.

Ook de treinreizigers zijn bijna 'winterklaar'. Uit onderzoek blijkt dat inmiddels 80% van de reizigers met reisplannen voor 10 oktober op de hoogte is dat de treinen op die dag volgens een andere dienstregeling rijden. NS gaat met volle kracht door om nog meer treinreizigers te informeren.

Zondag 10 oktober ziet de dienstregeling voor de NS-treinreiziger er heel anders uit. Ook al geeft de echte weersverwachting 16 graden aan, op het spoor doen we alsof het zondag bar winterweer is. Nog nooit in de spoorgeschiedenis is er zo'n grote test uitgevoerd. Niet voor niets dus dat NS in de aanloop naar deze wintersimulatie een grote informatiecampagne voert. Treinreizigers zijn de afgelopen drie weken intensief geïnformeerd. Er zijn grote advertenties in de dagbladen geplaatst, op de stations worden omroepberichten afgespeeld en 1,6 miljoen vaste klanten van NS zijn per email op de hoogte gebracht. Uit onderzoek dat in opdracht van NS is gehouden, blijkt dat inmiddels 80% van de reizigers die van plan zijn op 10 oktober met de trein te gaan reizen, op de hoogte is van de wintertest. Ook de komende dagen gaan we door met attenderen en informeren. Dus dit percentage zal nog stijgen.

De pendeldienstregeling die op 10 oktober wordt beproefd, is bedoeld om de dienstuitvoering ook bij extreme weersomstandigheden beheersbaar te houden. Daarom gaan treinen pendelen tussen 26 knooppuntstations. Wie verder wil reizen moet overstappen op een andere trein. Afhankelijk van de reis die ze maken moeten reizigers rekening houden met andere vertrektijden, langere reistijden, extra overstappen en grotere drukte in de treinen. In de reisplanner op www.ns.nl kunnen gedetailleerde reisadviezen voor 10 oktober worden opgevraagd.

Op de overstapstations zorgt NS voor goede informatie en begeleiding. Speciaal voor deze bijzondere dag worden veel NS-ers extra ingezet, waaronder vele vrijwilligers uit alle onderdelen van het bedrijf.