Utrecht,
27
september
2017
|
15:00
Europe/Brussels

Splinternieuwe werkplaats klaar voor gebruik

Komende zaterdag voor iedereen te bekijken

Op vrijdag 29 september wordt de nieuwe hal bij het NS onderhoudsbedrijf in Maastricht officieel geopend. De nieuwbouw wordt onder andere gebruikt voor het onderhoud van de 58 nieuwe sprinters. Wethouder John Aarts en directeur NS Techniek Leo van Dongen verzorgen de opening van de nieuwe hal. Op 30 september is iedereen van harte welkom voor een kijkje achter de schermen bij het onderhoudsbedrijf.

In het voorjaar 2016 werd het startschot gegeven voor de sloop van de 145 jaar oude hal. Nu staat er een splinternieuwe hal voor in de plaats. Volgens Leo van Dongen van NS is de investering van €24 miljoen in het onderhoudsbedrijf belangrijk voor de toekomst.

Met deze investering is de onderhoudscapaciteit flink verhoogd en naast de nieuwe Sprinters kunnen ook andere typen treinen worden onderhouden.
Leo van Dongen, NS

Wethouder John Aarts is verheugd dat de nieuwe hal in gebruik wordt genomen.

NS is al anderhalve eeuw verbonden aan onze stad. Met deze nieuwe hal wordt de verbintenis tussen stad en bedrijf langdurig bestendigd. Dat is belangrijk voor de economie, de werkgelegenheid en het behoud van technisch hooggeschoolde medewerkers. NS is een bijzonder bedrijf. Innovatief en maatschappelijk betrokken. Van stoomlocomotief tot intercity en sprinter: ze worden onderhouden en gerepareerd in Maastricht.
Wethouder John Aarts, Gemeente Maastricht

Ander onderhoudsbedrijf

Waar bij ouder materieel het onderhoud werd gedaan aan de onderkant van de trein in een zogenaamd putspoor, is dit bij nieuwe treinen vanaf de bovenzijde. Dit vraagt om een andere inrichting van de werkplaats met hoge bordessen.

Werkgelegenheid

Vanwege de nieuwbouw blijft de Maastrichtse vestiging van NS Techniek ook de komende jaren een belangrijke bron van technische en innovatieve werkgelegenheid in Zuid Limburg. Nu werken er 150 veelal technische medewerkers. Door de vergrijzing en groei is er ook behoefte aan nieuwe instroom. Met name de eigen bedrijfsschool van NS (De Techniekfabriek) zoekt de komende jaren de nodige technische talenten uit Zuid-Limburg.

Onderhoud

In de werkplaats in Maastricht worden onder andere Dubbeldekkers (VIRM), locomotieven (1700), de Mat’64 (tot en met maart), DDM1/DDAR-dubbeldekkers en sinds 2016 dus ook de nieuwe Sprinters van NS onderhouden.

Open dag op 30 september

De opening van de nieuwe hal is een mooi moment om te laten zien hoe onze monteurs te werk gaan. Het onderhoudsbedrijf ligt op fietsafstand van het station, maar NS rijdt tevens elk kwartier een pendeltrein tussen station Maastricht en het onderhoudsbedrijf.

Op de werkplaats worden rondleidingen gegeven door monteurs om uitleg te geven over hun werk en de opleiding die ze hebben gevolgd. Daarnaast wordt deze open dag compleet gemaakt met muziek, een hapje en een drankje en entertainment voor kinderen. Er staan tevens oude treinen tentoongesteld die mensen kunnen bekijken.

De deuren staan van 10.00 uur tot 16.00 uur voor u open voor een kijkje achter de schermen.

Locatie:

Onderhoudsbedrijf Maastricht

Nieuweweg 35

6221 AA Maastricht