Utrecht,
09
juni
2022
|
19:30
Europe/Brussels

Spoorbewakers: Hoe zorgt NS voor een veilige reis? Vanaf 12 juni te zien op Telegraaf Video

Samenvatting

De afgelopen maanden volgde journalist Marius Maurits van de Telegraaf verschillende NS-medewerkers op de voet. De kijker krijgt in de nieuwe serie Spoorbewakers een unieke kijk achter de schermen van NS. Hoe zorgen we voor een veilige reis voor reizigers en medewerkers? Welke dilemma's komen medewerkers voor te staan, waarom is het zo belangrijk dat een station een ‘open karakter’ heeft en waar let veiligheidspersoneel op? Vanaf 12 juni is de vijfdelige serie elke zondag te zien bij Telegraaf Video.

Minimaatschappij
Eén van de NS-medewerkers die zijn werk liet zien en erover vertelt is Ward van Gils, manager sociale veiligheid. "Het station en de trein zijn echt een minimaatschappij, veel verschillende mensen reizen met de trein en komen op het station. Met ons werk staan we middenin die maatschappij en hebben we impact. Reizigers zien natuurlijk de conducteur en ons veiligheidspersoneel, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Hoe we bezig zijn met crowdmanagement, hoe onze meldkamer werkt en collega´s aanstuurt, waar cameratoezicht op let en hoe we steeds meer door data kunnen weten waar en wanneer we nodig zijn. Mooi dat we kunnen laten zien hoe professioneel NS dit geregeld heeft, daar ben ik heel trots op."

Mijn station
De eerste aflevering speelt zich af op station Rotterdam Centraal. Stationsmanager van Rotterdam Centraal Marijke Ris zorgt dat alles op het station geregeld is: ”Het station is het begin van je reis. Reizigers staan er denk ik niet bij stil wat er allemaal bij komt kijken om het station schoon, heel en levendig te houden. Mooi dat we op deze manier een groter publiek bereiken. Ik hoop dat mensen het station waar ze komen gaan zien als hun station. Diezelfde trots ervoor voelen als ik heb. Dat ze zich ervan bewust zijn dat wat ze thuis niet doen ook op het station niet doen. Het melden als er bijvoorbeeld iets kapot gemaakt wordt of als ze iets zien wat niet door de beugel kan. Je hebt elkaar nodig om de boel netjes te houden."

Het verschil maken
Dat collega´s niet elke dag een journalist achter zich aan krijgen vond hoofdconducteur Ivar wel even wennen: "Dat je ineens gevolgd werd tijdens je werk was vreemd, maar wel leuk dat iemand met interesse volgt wat je aan het doen bent. Reizigers zien je natuurlijk langskomen, nu liep iemand met mij mee en stelde vragen waarom ik iets doe. Ik hoop dat kijkers zien wat voor gevarieerd en leuk beroep conducteur is. Geen dag is hetzelfde en je kan echt het verschil maken voor mensen. Zo heb ik een reizigster een luisterend oor kunnen geven toen ze het moeilijk had. Zij was daar zo dankbaar voor dat ze een brief schreef. Die brief draag ik bij me omdat het laat zien dat mijn werk er echt toe doet."

Sociale Veiligheid
NS zet de veiligheid van reizigers en medewerkers altijd voorop. In 2000 startte NS met speciaal getrainde medewerkers die nu bekend staan onder de naam Veiligheid & Service.  Zij worden gericht ingezet in treinen en op stations. In de jaren daarna is hun aantal fors gegroeid naar zo’n 700. Ook zijn tal van initiatieven genomen om de sociale veiligheid in de trein en op het station verder te verbeteren. Op dit moment komt 90% van onze reizigers langs een toegangspoortje. Na de eerste stationscamera’s in de jaren ’90, werd in 2011 gestart met uitgebreid cameratoezicht op stations. Dit vindt inmiddels op 80 stations plaats. De beelden komen direct binnen bij de NS-meldkamer en zorgen ervoor dat er direct ondersteuning kan komen als dat nodig is. Bijna alle treinen hebben camera’s en nieuwe treinen hebben een open inrichting zodat er overal goed zicht is in de trein. Ook is de samenwerking met andere vervoerders en politie verbeterd. De stations zijn fors aangepakt en worden als veel prettiger en veiliger ervaren. In 2020 introduceerde NS het Whatsapp Alert. Een extra service voor reizigers waarbij zij direct in contact komen met de NS-meldkamer door een WhatsApp te sturen naar het nummer 06-13181318. In 2021 kwamen er ruim 1200 meldingen via Whatsapp Alert, bijna 400 meer dan in 2020. Door slim gebruik te maken van dit soort data kunnen medewerkers Veiligheid & Service daar ingezet worden waar ze nodig zijn.

Medewerking van NS
De serie komt tot stand binnen de journalistieke onafhankelijkheid van de Telegraaf. NS heeft hieraan meegewerkt, omdat we graag onze collega’s, hun professionaliteit en betrokkenheid willen laten zien tijdens de mooie en minder mooie kanten van het werk. Alle getoonde collega’s hebben hier toestemming voor gegeven.

Lijkt werken bij NS je wat? Wij zijn op zoek naar veel nieuwe collega´s waaronder conducteurs en medewerkers Veiligheid & Service. Via www.werkenbijns.nl kun je vacatures vinden die bij je passen.