Utrecht,
12
april
2016
|
15:29
Europe/Brussels

Spoorcollega’s ontvangen Koning en staatssecretaris Dijksma

Stel je voor… je neemt tijdens je lunch net een hap van je broodje en daar staat de Koning voor je neus. Dat overkwam de Hoofddorpse hoofdconducteur Shirith Lakeman dinsdagochtend tijdens haar pauze in het NS-personeelsverblijf in Utrecht. De Koning schoof samen met staatssecretaris Dijksma onverwachts aan. Shirith: “Ik was eerst helemaal perplex en mijn leerling-hoofdconducteur ook. Het was echt de meest bijzondere ontmoeting die ik ooit heb gehad als hoofdconducteur. We hebben het gehad over het werk van hoofdconducteurs en over sociale veiligheid.”

Koning Willem-Alexander bracht vandaag samen met staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu een werkbezoek aan het spoorknooppunt Utrecht. Het werkbezoek stond in het teken van de ingrijpende vernieuwing van het station en infrastructuur. De staatssecretaris heeft laten zien wat dat betekent voor de dagelijkse praktijk op en rond de trein en voor de reizigers. Het station Utrecht Centraal is het grootste en drukste spoorknooppunt in Nederland waar dagelijks 285.000 reizigers gebruik van maken. De komende tien jaar komen hier nog eens 75.000 dagelijkse reizigers bij. Om deze toename goed op te vangen worden het station en het spoor door NS en ProRail vernieuwd.

De Koning en staatssecretaris Dijksma spraken bij NS met machinisten, conducteurs, medewerkers op het gebied van service en veiligheid, schoonmaak, verkeersleiders, vervoerders en vertegenwoordigers van reizigers. Naast sociale veiligheid, reizigerstevredenheid, en de reisbeleving in volle treinen, is ook gesproken over de samenwerking tussen NS als vervoerder en ProRail als verantwoordelijke voor het spoorwegnet.

Erna Valk, hoofdconducteur uit Lelystad was een van de genodigden. Zij was er op speciaal verzoek van de staatssecretaris. Erna: “Zij zat een half jaar geleden bij mij in de trein. We hebben toen een heel leuk gesprek gehad en ik wilde graag een selfie met haar. Een paar weken geleden werd ik gebeld door mijn manager met de vraag of ik wilde aansluiten bij een gesprek. Maar dat de Koning ook zou komen, dat wist ik helemaal niet. Ze waren allebei heel toegankelijk. En ze waren zeer geïnteresseerd in ons bedrijf. Ik vond de Koning ook opvallend goed op de hoogte van wat er speelt bij NS. Hij liet blijken dat hij veel respect heeft voor het werk wat we doen. Dat was fijn om te horen.”

Ook Cobi Nijhuis van NS Nazorg was aanwezig. “Ik heb toegelicht wat NS doet op het gebied van nazorg bij calamiteiten. Zowel bij reizigers als bij nabestaanden van mensen die bij een aanrijding omkomen. Het was heel fijn voor iedereen om te mogen vertellen over ons werk achter de schermen.”

Na deze ontmoeting in het OV-Lab op Utrecht Centraal vertrok het officiële gezelschap naar de verkeersleiding van ProRail. De NS’ers praatten nog lang na en gaven vooral aan het bijzonder te vinden om zo ontspannen een gewoon gesprek te voeren met ongewoon bezoek.