Utrecht,
20
september
2023
|
08:56
Europe/Brussels

Spooricoon gaat stukje voor stukje in de verkoop

Elke treinreiziger kent hem, de Koploper (ICMm), een iconisch design met de herkenbare cabine voor de machinist boven op de trein. Een trein die al 46 jaar door het landschap rijdt. Van Groningen of Leeuwarden naar Den Haag of Rotterdam en terug. Oorspronkelijk met bruin en oranje bekleding op de stoelen en rode ribfluwelen bekleding in de eerste klasse. En je kon door de neus naar het andere treinstel lopen. Na 2005 is de trein gemoderniseerd. De neus werd afgesloten, er kwamen blauwe stoelen, airco, stopcontacten en beeldschermen. Weer 20 jaar later nadert de Koploper het einde van de levensduur. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven en gaat daarom op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein.

Voor bedrijven 
NS is op zoek naar bedrijven die ‘grootschalig’ de onderdelen uit de ICMm trein een nieuwe bestemming kunnen geven. Ilse de Vos Van Eekeren, manager Circulair Ondernemen bij NS: “Denk aan treindeuren, ramen, treinbankjes, bagagerekken, speakers, of delen van de oersterke vloeren van de trein. NS wil graag met grote hoeveelheden tegelijk afscheid nemen van de materialen. Daarom organiseert NS, alléén voor bedrijven, schouwdagen voor dit treintype. 

Schouwdagen 
Op 5 en 6 oktober vinden de schouwdagen plaats. Vertegenwoordigers van geïnteresseerde bedrijven kunnen rondlopen door de ICMm trein bij de NS-werkplaats in Amersfoort. Op hun tablet of telefoon hebben zij dan het zogenaamde ‘oogstboek’, een catalogus van materialen die te koop zijn. NS verkoopt de onderdelen zonder winstoogmerk. Alleen de kosten die NS maakt voor bijvoorbeeld de demontage en logistiek berekenen we door. Per onderdeel bepalen we een minimumprijs en minimaal af te nemen aantal. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden voor de schouwdagen kan door een mail te sturen naar afvalbestaatniet@ns.nl

Oerdegelijk 
Ilse de Vos van Eekeren: “Als een trein bij NS uit dienst gaat, is hij zeker nog niet zonder waarde. We kijken eerst of de trein nog ergens anders dienst kan doen als trein. Zo niet, dan bevat de trein nog altijd hele degelijke en waardevolle materialen. NS demonteert en bewaart veel technische onderdelen voor het onderhouden van de nog rijdende treinstellen, zoals elektronica, luchtslangen of dashboardlampjes. De rest, het interieur, deuren, ramen, verkopen we zodat hier weer nieuwe gebouwen of producten van gemaakt kunnen worden. En de wielen? Die zijn van super hoge kwaliteit, en kunnen zelfs weer als grondstof dienen voor onze nieuwe wielstellen. Uiteindelijk moet zo min mogelijk in de verbrandingsoven belanden en willen we zoveel mogelijk van de trein hergebruiken. Het ultieme doel: volledig circulaire treinen in 2030!” 

Wanneer nemen we echt afscheid? 
De oude treinstellen van de ICMm worden gefaseerd uit de dienstregeling gehaald. Dit proces duurt tot 2030. Het daadwerkelijk ’oogsten’ van de onderdelen uit de eerste treinen staat gepland vanaf het eerste kwartaal van 2024. Dus we zien de koploper nog wel rijden, maar steeds minder. De ICMm treinen worden vervangen door VIRMm. Onder de machinisten is de ICMm erg geliefd. De van YouTube bekende machinist Paul Derks zei hier eerder over: “Hij rijdt licht golvend, hij schudt maar licht, gaat soepel door de wissels. In de kleine cabine is alles binnen handbereik. Het uitzicht van de ICMm is gewoon heerlijk. Omdat je zo hoog zit kijk je verder en vaak zelfs over de geluidswal.”