Utrecht,
11
april
2017
|
08:13
Europe/Brussels

Start campagne 'Samen afval scheiden, dat ruimt lekker op!'

Een persoonlijke afval-assistent die helpt bij het juist weggooien van je koffiebeker of oude krant: Station Arnhem heeft 11 april de primeur van de nieuwe campagne om aandacht te vragen voor afvalscheiding. NS en ProRail willen dat over een paar jaar 75% van het afval op stations geschikt is voor hergebruik. Elk jaar verdwijnt 12 miljoen kilo afval in de afvalbakken op stations. Dit zijn 10 volgeladen goederentreinen per jaar vol afval.

De afval-assistenten helpen de komende weken reizigers bij het kiezen van de juiste afvalbak en beantwoorden vragen over afval en hergebruik. Na station Arnhem zullen de afval-Assistenten ook de andere stations aandoen waar gescheiden afvalbakken staan Sinds 2015 staan op steeds meer stations gescheiden afvalbakken, namelijk op Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Eindhoven en Utrecht Centraal.Ook reizen de assistenten mee met de nieuwe Sprinters (type Flirt): de eerste NS- treinen met gescheiden afvalbakken op de balkons. In de Sprinter zorgen grotere afvalbakken op de balkons voor meer reiscomfort voor reizigers door meer beenruimte en bieden deze bakken de mogelijkheid om afval te scheiden.

Maar waarom is een assistent nodig?
Treinreizigers zijn sowieso duurzaam goed bezig en dragen graag bij aan recycling. Toch eindigt een lege koffiebeker vaak tussen de kranten: terwijl een koffiebeker een dun plastic laagje heeft tegen lekkage. Die beker hoort dus bij het restafval. Reizigers vragen we ook hun krantje achter te laten in het bagagerek in de trein, zodat deze door meerdere mensen wordt gelezen. De schoonmakers zamelen deze einde dag apart in, zodat ze schoon en droog blijven en makkelijker te recyclen zijn.Goed gescheiden afval is een uitstekende grondstof voor nieuwe producten. Een uitgelezen Metro is een uitgelezen kans voor een nieuwe editie – en de jassen van onze afvalassistenten zijn gemaakt van gerecyclede plastic flesjes.Green Deal
In februari 2015 is de ’Green Deal afvalrecycling en reductie in treinen en op stations’ getekend. Een overeenkomst tussen ProRail, NS en ministerie van Infrastructuur en Milieu met afspraken om in 2020 25% van het afval te reduceren ten opzichte van 2014 en 75% daarvan gescheiden te gaan inzamelen.

Afvalscheiding ook op kantoor
Ook op de kantoren en in de winkels scheiden NS en ProRail zoveel mogelijk hun afval. Onderzoek loopt of dit ook kan met afval van bouw- en werkplaatsen.