Utrecht,
15
oktober
2021
|
13:03
Europe/Brussels

Start plaatsen AED’s op alle Friese stations

NS en ProRail zijn vrijdag 15 oktober gestart met het plaatsen van AED’s op alle stations in Fryslân. Op station Sneek is als eerste een AED geplaatst. De komende maanden plaatsen NS en ProRail op alle stations AED’s, in totaal gaat het om 715 AED’s. Grote(re) stations hebben al enige tijd AED’s, die worden vernieuwd (in Fryslân bijvoorbeeld station Leeuwarden). Eind van het jaar moeten alle AED’s in Fryslân geplaatst zijn.

Vrijdagochtend plaatsten wethouder Mirjam Bakker van gemeente Sudwest-Fryslân, programmamanager AED’s Marianne Spoelstra van de Hartstichting, programmamanager Barend Aris van ProRail en manager Public Affairs Geert Meijering namens NS de AED op station Sneek. Aansluitend was er een gratis reanimatiecursus voor vrijwilligers zodat zij in geval van nood mensen met een hartstilstand kunnen helpen. 

Landelijk dekkend netwerk
Tot nu toe waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen ProRail en NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Van belang voor Sneek
Mirjam Bakker:"In Sneek zie je op meerdere plekken natuurlijk al AED's hangen maar het is fijn om nu ook één op het station van Sneek te hebben. Juist hier op een plek die voor iedereen toegankelijk is en ook 24/7 beschikbaar. Het onderstreept het gezamenlijk belang van de beschikbaarheid van AED's op belangrijke plekken'.

Levens redden
Barend Aris: " Ik ben vooral blij om de AED hier en op andere plekken in de regio te kunnen onthullen. Met de nieuwe AED hebben mensen op en in de omgeving van het station een grotere kans op overleving bij een hartstilstand. Dat geeft een veilig gevoel'. Geert Meijering: "Volgens de Hartstichting krijgen ongeveer 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start en een AED wordt ingezet, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station maar ook in de omgeving van het station". Marianne Spoelstra vult aan: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om ook AED-loze zones te vullen.”

Elk station minimaal 1 AED
Naar verwachting zijn alle treinstations over zo’n zeven maanden uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal 1 AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Foto's: Niels de Vries/NS