Utrecht,
13
augustus
2022
|
08:00
Europe/Brussels

NS start met testritten Airport Sprinter

Op 16 augustus start NS met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp. Deze aangepaste Sprinter gaat over een aantal jaren acht keer per uur rijden op dit traject. De testen vinden plaats in de reguliere Sprinter die rijdt op dit traject en die is voorzien van extra techniek en camera’s. Voor reizigers verandert er op de testdagen weinig. Maar achter de schermen wordt onderzocht hoe er met de Airport Sprinter tijdwinst behaald kan worden. Dit is noodzakelijk om de hoofdstad en de nationale luchthaven tijdens de grootschalige werkzaamheden aan de sporen van Amsterdam Centraal bereikbaar te houden.

De testritten vinden zes weken lang iedere dinsdag en woensdag plaats. Op die dagen test NS onder andere het vertrek- en aankomstproces van de trein. Met het oog op veiligheid staan er extra collega’s op het perron. Reizigers worden op de testen geattendeerd door omroepberichten op de betreffende stations. De dienstregeling verandert tijdens de testdagen niet. Aan het einde van de testperiode neemt NS een definitief besluit over de technische aanpassingen in de treinen die straks als Airport Sprinter gaan rijden.

Wat is de Airport Sprinter?
De Airport Sprinter is een gewone Sprinter met één verschil, de machinist wordt verantwoordelijk voor het sluiten van de deuren en de conducteur richt zich op service aan de reizigers en blijft chef van de trein. Met technische aanpassingen en extra camera’s kan het vertrekproces van de trein volledig in handen van één persoon worden gelegd en kan het sluiten van de deuren en het vertrekken van de trein sneller uitgevoerd worden. Een technisch geleid vertrekproces (TGV) van treinen is een bestaande techniek die vaker wordt toegepast in Nederland en de rest van Europa.

NS test momenteel de techniek en het bijbehorende proces. Dit doen we door middel van een reeks testritten, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de interactie tussen mens en techniek. De uitkomsten van de testen nemen we mee in de implementatie.

Wat is er al getest?
NS is al geruime tijd bezig met het testen van de Airport Sprinter prototrein. Dit proces bestaat uit verschillende fases. Pas als een fase succesvol is doorlopen, wordt gestart met de volgende fase. Begonnen is met simulaties en testen in de fabriek. Vervolgens heeft NS op een opstelterrein de techniek en processen beproefd terwijl de trein stilstond. Om daarna het technisch geleid vertrekproces uitvoerig te testen met een machinist die de trein veilig laat vertrekken met behulp van extra techniek en camera’s op de trein. Hierbij figureerden vrijwilligers als reizigers, compleet met bagage en zelfs een pluche hond aan een riem. Daaropvolgend is de trein met deze figuranten gaan rijden. We zijn nu toe aan ritten met reizigers op het traject waar de Airport Sprinter straks gaat rijden.