Utrecht,
08
september
2016
|
19:38
Europe/Brussels

Station Breda muzikaal geopend

Het fonkelnieuwe station in Breda is vanmiddag officieel geopend. Station Breda is het enige station waar je kunt reizen, wonen, werken, winkelen en parkeren. Het treinstation en het busstation zijn gelijkvloers gebouwd en inpandig. Daarnaast vind je in het gebouw 150 woningen en ruim 20.000 m2 kantoorruimte, diverse commerciële ruimtes en, op het dak, nog eens 720 parkeerplaatsen. In één van de twee fietsenstallingen kunnen reizigers makkelijk en snel hun fiets parkeren. De brede passage onder de sporen vormt een verbinding tussen het centrum en de wijk Belcrum. Het gebouw is een ontwerp van architect Koen van Velsen, waarmee hij het station een heel eigen karakter wilde meegeven.

Speciaal Bredaas lied
De opening is bekrachtigd met een speciaal voor Breda geschreven lied, gecomponeerd door Erik Vlasblom. Het lied werd voorgedragen door een koor en begeleid met blazers, pianisten en slagwerk. Op 10 piano’s speelden pianisten die afgelopen zomer auditie deden om mee te kunnen spelen op dit gedenkwaardige moment. Staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant, NS president-directeur Roger van Boxtel, president-directeur Pier Eringa van ProRail en burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda sloegen het muziekstuk uit op een pauk en daarmee is de opening officieel.“ Breda Breda, ik reis dus ik besta, Breda!” is refrein dat in Breda nog lang zal naklinken.

Een lang weekend feest
De opening is een meerdaags muzikaal feest, wat donderdag al om 07.00 uur van start ging en nog het hele weekend duurt. Dit weekend zijn er nog meer feestelijkheden op het station, georganiseerd door de gemeente Breda en verschillende lokale instellingen. Er rijdt onder andere een stoomtrein en er zijn optredens van muzikanten, dansers en theathergezelschappen. Ook is zijn er rondleidingen door het gebouw en worden modelspoorbanen tentoongesteld. Op zondagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur wordt er een gezamenlijk ontbijt georganiseerd voor omwonenden, ondernemers en reizigers. Op viabreda.nl is het hele programma voor de opening te vinden.

Einde van de bouwperiode
Met de grote opening is een einde gekomen aan ruim vier jaar bouwen. NS, ProRail en de gemeente Breda hebben samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks een nieuw station neergezet wat van vele gemakken is voorzien. De transformatie ten opzichte van het oude station is enorm. Het nieuwe station is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdragen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Provincie Noord-Brabant.