Utrecht,
06
september
2023
|
13:47
Europe/Brussels

Station Deventer in the spotlights

Tijdens Open Monumentendag activiteiten op verschillende stations

Samenvatting

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumentendag. Veel stations in Nederland zijn monumentaal of hebben bijzondere cultuurhistorische waarde. Op de meeste stations kun je elke dag een kijkje nemen, maar op een aantal stations kun je tijdens Open Monumentendag ook delen van het station bekijken die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Op die stations worden tijdens Open Monumentendag speciale activiteiten of openstellingen georganiseerd.

Station jaren twintig

Station Deventer in première

Zoals op station Deventer, waar op zaterdag 9 september een treintje rijdt van het station naar theater MIMIK. Bij MIMIK draait een bijzondere film over dit station met haar rijke geschiedenis door de jaren heen. De film is gemaakt door Paul van Agten in opdracht van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). Naast de mogelijkheid om deze film te bekijken zijn er op het station verschillende ruimtes opengesteld, zoals de oude stationsrestauratie. Ook op een aantal andere stations is er tijdens Open Monumentendag van alles te beleven.

 

Station Kropswolde en Zuidbroek

Museum Station Kropswolde, het Nationaal Bus Museum en het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum laten de geschiedenis van het openbaar vervoer in de provincie Groningen zien tijdens Open Monumentendag. Bij de deelnemende musea krijg je een treinkaartje waarmee je gratis met de trein van Arriva van Kropswolde naar Zuidbroek en vice versa kunt reizen. Hier vind je meer informatie.

Station Almelo

Op station Almelo bevindt zich een atoomschuilkelder in de fietsenstalling onder de perrons die gebouwd is tijdens de koude oorlog. Deze is opengesteld voor het publiek tijdens Open Monumentendag

Ook station Zandvoort, Roermond en Medemblik doen mee met Open Monumentendag.

Meer informatie: Bezoek gratis een monument - Open Monumentendag 2023