Heerlen,
31
augustus
2019
|
16:03
Europe/Brussels

Station Heerlen officieel geopend

Met een gezamenlijke druk op de knop hebben staatssecretaris Stientje van Veldhoven, burgemeester Emile Roemer, president directeur Roger van Boxtel van NS en directeur Projecten ProRail Ans Rietstra het nieuwe station van Heerlen geopend. De toegang tot het station ligt aan het Spoorplein midden in het eveneens nieuwe stadsdeel Maankwartier dat deels boven het station is gebouwd.

Er is zeven jaar aan het nieuwe station gewerkt waarbij een bijzonder, niet alledaags resultaat tot stand is gekomen: "een kantelpunt voor onze stad", aldus burgemeester Emile Roemer. "Het Maankwartier markeert het hersteld vertrouwen in Heerlen." 

Het Maankwartier is ontworpen door de Heerlense bouwmeester en kunstenaar Michel Huisman. Hij heeft een nieuw stuk binnenstad gecreëerd met een station, winkels, pleintjes, een hotel, kantoren en woningen. Maar het is ook één groot kunstwerk, met daarin nog eens 89 kunstwerken die verwijzen naar sterrenbeelden. Ook is het de nieuwe verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de stad. Sinds maandag 5 augustus profiteren de reizigers al van het nieuwe station en haar bijzondere omgeving. 

StationsHuiskamer

Naast de GWK, Smullers en AKO beschikt Heerlen sinds 5 augustus nu ook over een StationsHuiskamer, een open ruimte met veel daglicht en zicht op de sporen en treinen. Reizigers kunnen er met een kop koffie op hun trein wachten of gewoon afspreken.