Maastricht,
03
november
2021
|
16:55
Europe/Brussels

Station Maastricht na restauratie alsnog officieel geopend

Station Maastricht is na een restauratie van ruim 2,5 jaar in volle glorie hersteld. Het station heeft meer licht en ruimte en past weer helemaal in deze tijd. Daarnaast zijn oude elementen van het monumentale pand teruggebracht. Het station werd volledig in gebruik genomen in 1916, maar is nooit officieel geopend vanwege de Eerste Wereldoorlog. Daarom is het station dit keer feestelijk en officieel geopend.

download

Marjan Rintel, president-directeur van NS: "Met deze restauratie hebben we geprobeerd de meer dan 100 jaar geschiedenis van station Maastricht te borgen, zonder de toekomst ook maar een seconde uit het oog te verliezen. Dus net zo veel aandacht voor talloze monumentale details als voor nieuwe, moderne aanpassingen. Het resultaat is een Limburgs visitekaartje van jewelste en voor de reiziger een fantastisch station.”

Visitatiehal

Het station is een monumentaal gebouw naar ontwerp van George van Heukelom. Vroeger was er een speciale plek waar bagage van reizigers uit België werd gecontroleerd. Deze oude ‘Visitatiehal’ is jarenlang gebruikt als personeelsverblijf van NS, maar is gerestaureerd en weer een publieke ruimte. Voor de hal zoeken we een horeca-uitbater, waardoor het prettiger wachten wordt op de trein én het station ook voor niet-treinreizigers een extra functie krijgt.

Oude elementen uit het station zijn weer zichtbaar gemaakt. Zoals de enorme wandschildering in de AH to go, de originele fontein in de stationshal en een oude stationsklok. Daarnaast zijn de stationsgevels schoongemaakt en authentieke Mosa vloer- en wandtegels hersteld.

“Met de uitvoering van de restauratie van dit monumentale station hebben we weer voor jarenlang een schitterende monumentaal pareltje”, zegt de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriels (natuur, milieu en erfgoed). “Limburg is een provincie met een schat aan monumentale rijkdom, erfgoed en archeologische vondsten. Dat moeten we blijven koesteren. Dat een station als Maastricht - een internationaal knooppunt – onze geschiedenis zo uitstraalt, is in een woord fantastisch.”

Schatten van het station

Nu het station weer in ere is hersteld zijn er verschillende oude schatten van het station weer zichtbaar geworden voor reizigers die vaak verborgen zaten achter voorzetwanden, achter behang of soms zelfs weg waren van het station maar weer teruggevonden. Op het station kunnen bezoekers QR-codes scannen bij de ‘Schatten van het station’. Op die manier is meer informatie te vinden over de oude monumentale details.