Middelburg,
01
maart
2022
|
17:24
Europe/Brussels

Station Middelburg is jarig! En is 150 jaar oud

Het is feest op station Middelburg. Op 1 maart 1872 werd het stationsgebouw in gebruik genomen voor goederen en reizigers en daar stonden we vandaag uitgebreid bij stil. Reizigers werden getrakteerd op koffie en een versnapering. “Een voorbode voor de toekomst”, zegt stationsmanager Marion den Hooglander. "Want met een grote renovatie voor de deur hopen we over een tijdje permanent te kunnen zorgen dat iedereen op de koffie kan komen op station Middelburg."

download
Station Middelburg 150 jaar

Op 29 februari en 1 maart 1872 werd de Zeeuwse spoorlijn tussen Goes en Middelburg feestelijk in gebruik genomen. Op 1 maart ging de dienstregeling van start en werd het station ook geopend. Voor het station van Middelburg werd een speciaal ontwerp gemaakt, afgeleid van het standaardstation type derde klas. Een aannemer uit Leiden bouwde het station voor 259.000 gulden. En nu is het een monumentaal gebouw dat nog steeds uitkijkt over de destijds nieuw aangelegde gietijzeren draaibrug over het kanaal door Walcheren. 

NS, ProRail en Gemeente Middelburg gaan het station en het gebied daar omheen flink aanpakken. De komende jaren wordt het stationsgebouw gerenoveerd en slimmer ingedeeld, de perronkap en reizigerstunnel worden opgeknapt en het stationsgebied wordt vernieuwd. “Aan de kant van de reizigerstunnel willen we een horecagelegenheid. Dan is het makkelijk om nog snel met een kop koffie of een versnapering de trein in te stappen. Bovendien kun je daar verwarmd wachten op de trein.”