Middelburg,
27
juni
2022
|
11:22
Europe/Brussels

Station Middelburg podium voor kunst

Samenvatting

Het station van Middelburg is de komende twee maanden een expositieruimte. In het kader van De Mix Nederland, waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen, is bij het station en in het Zeeuws Museum de expositie Ons dorp en de zee geopend. Uitgangspunt voor deze Zeeuwse editie is het werk van de Westkapelse Neeltje Flipse-Roelse (1921 – 2008). De van oorsprong Walcherse kunstenaar Annegien van Doorn (1982) reageert er met nieuwe foto’s op. De exposities zijn gelijktijdig te zien, zowel in het museum als in een buitenexpositie op het nabijgelegen station.

Met een scherp oog en veel gevoel voor humor legt Neeltje Flipse-Roelse vanaf haar 15e jaar, decennia lang het lokale leven op de allesbepalende dijk bij de zee in het kustdorp Westkapelle vast. Het zijn juist die foto’s die Annegien van Doorn intrigeren. Wat betekent deze plek tegenwoordig voor de lokalen en hoe bepalend is de zee als je er zo dichtbij woont? Vanuit een vast logeeradres bij haar ouders in Serooskerke, zoekt en vindt ze vele (ex)dorpsbewoners met ieder hun eigen verhaal. Ze vertaalt ze in een speelse, tot de verbeelding sprekende fotoreeks die wordt versterkt door geluidsfragmenten van de gesprekken. 

De tentoonstelling bestaat uit twee delen en heeft, naast het Zeeuws Museum, ook een prominente plek op Station Middelburg. Deze Stationspresentaties zijn altijd een onderdeel omdat NS en ProRail partners zijn van De Mix Nederland. 

Elke provincie een expositie

De Mix is in elke provincie te zien in, dit jaar én in 2023 en 2024. De Mix Nederland is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. "Bij iedere editie van De Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen," zegt Rafaël Philippen van de stichting Beeldmix. “We proberen spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties te maken, met als resultaat een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu.”