Utrecht,
05
januari
2023
|
12:20
Europe/Brussels

Station Purmerend krijgt in de spits Intercity-verbinding met Amsterdam Centraal

Samenvatting

Met ingang van maandag 9 januari zal de extra Intercity die in de spits rijdt op het traject Enkhuizen – Amsterdam Centraal voortaan een stop maken op station Purmerend. Dit betekent dat reizigers uit Purmerend van maandag tot en met donderdag in de spits zonder overstap van en naar Amsterdam Centraal kunnen reizen. De reistijd naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk wordt verkort met circa 7-11 minuten. In de ochtendspits betreft het twee treinen en in de avondspits één. NS en ProRail hebben zich samen met de gemeente Purmerend de afgelopen jaren hard gemaakt voor deze extra stop. Met steun van de andere gemeenten aan de Hoornse spoorlijn.

De extra stop kan nu gerealiseerd worden omdat ProRail drie niet actief beveiligde overwegen (NABO’s) op het traject heeft gesloten, waardoor treinen sneller kunnen rijden. Er wordt nog gekeken of het mogelijk is om ze definitief te sluiten.

Irma Winkenius, regiodirecteur NS: “We zijn blij dat we reizigers uit Purmerend in de spits een snellere en directe verbinding met Amsterdam Centraal kunnen bieden. Hiermee stimuleren we duurzaam reizen. Een aantrekkelijke treinverbinding is ook belangrijk voor de bewoners van de nieuwe wijk die in de toekomst in de stationsomgeving zal worden gebouwd”.

Coen Lageveen, Wethouder mobiliteit gemeente Purmerend: Purmerend wil woningen bouwen in de toekomst. Dan is het belangrijk dat de gemeente een directe Intercity verbinding krijgt met Amsterdam Centraal. Zo vinden meer inwoners, bestaande én nieuwe, in de trein een reisalternatief ten opzichte van de auto. Deze pilot is een goede eerste stap”.

Dienstregeling tijdens de spits

  • Van maandag tot en met donderdag in de ochtend rijdt er om 07.34 uur en 08.04 uur vanaf Purmerend een rechtstreekse Intercity naar Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal. De reistijd bedraagt 14 in plaats van 20 minuten naar Amsterdam Sloterdijk en 20 in plaats van 27 minuten naar Amsterdam Centraal.
  • In de middag rijdt er een rechtstreekse Intercity van Amsterdam Centraal naar Purmerend. Deze vertrekt om 17.36 uur. De reistijd van Amsterdam Centraal naar Purmerend bedraagt 21 in plaats van 32 minuten. Deze trein stopt ook op Amsterdam Sloterdijk.

De extra stops in de spits worden de komende twee jaar ieder jaar geëvalueerd.

Naast de extra stop van de Intercity blijft de reguliere dienstregeling van Purmerend met de sprinter Hoorn – Schiphol – Den Haag in beide richtingen bestaan.