Utrecht,
11
februari
2022
|
16:43
Europe/Brussels

Station Roermond komende maanden onder handen genomen

Samenvatting

De reiziger krijgt meer ruimte op het station van Roermond. Vandaag is een verbouwing gestart waarmee ook het wachten op de trein een stuk aangenamer wordt door de komst van een StationsHuiskamer. Daarnaast worden veel historische kenmerken in originele staat teruggebracht. Tijdens de verbouwing blijft het station gewoon open.

De komende maanden wordt het station flink onder handen genomen. De doorgang vanuit de bussen naar het station wordt verbreed en de entree wordt in oude glorie hersteld. Daarnaast komt er een StationsHuiskamer. “Een grote klus en als het straks klaar is, wordt station Roermond een nog comfortabeler plek om een treinreis te beginnen of te eindigen”, zegt stationsmanager Ger Pagters.

Veel reizigers maken gebruik van de smalle doorgang bij de bushalte van het station. “Daar willen we hen meer ruimte geven. Daarom gaan de Kiosk en de bloemist op die plek verdwijnen, waardoor er een bredere doorgang ontstaat.” Maar dat betekent niet dat de bloemist niet op het station aanwezig blijft. “De bloemist verhuist naar de oude restauratie van het station en komt daar samen te zitten met een compleet nieuwe StationsHuiskamer.”

Historisch gebouw

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. “De tekenen daarvan zijn nog goed te zien”, vertelt Pagters. “Waar vroeger een wachtruimte en een restauratie zaten, zijn nog prachtige tekenen van weleer te zien, zoals de grote deuren en ramen. En die gaan we in volle glorie herstellen. Want we zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed.” Het behoud van dat erfgoed draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties.

Een mooi voorbeeld daarvan is de entree, die in 1993 in de huidige vorm is verbouwd. “De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terug brengt. Uitgangspunt is nu dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht wordt.”

StationsHuiskamer

Ook het wachten op station Roermond wordt aangenamer. De Kiosk verdwijnt, maar daar komt een StationsHuiskamer voor terug. Die is zo ontworpen dat het helemaal past in het historische station. “De mooie grote deuren en ramen geven je echt weer het historische gevoel”, aldus de stationsmanager. 

De StationsHuiskamer is een plek waar reizigers prettig kunnen wachten met zicht op actuele reisinformatie. Er zijn warme dranken te koop, met iets lekkers erbij. Daarnaast zijn er extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals stopcontacten, gratis wifi en een toilet. 

Daarnaast krijgt de bloemist een nieuwe plek, zodat reizigers en bezoekers hun bloemetje kunnen blijven halen op het station.

Hoelang de verbouwing gaat duren is lastig te zeggen vanwege onzekerheden door corona. Het streven is om aan het einde van de zomer klaar te zijn.