Roosendaal,
09
september
2020
|
12:04
Europe/Brussels

Station Roosendaal podium voor fotoexpositie van jong talent

Station wordt museum
Station Roosendaal is sindskort podium voor fotoexpositie 'Vandaag groei ik' van Isa de Jong. Het jonge fotografietalent exposeert tegelijkertijd op het station en in museum het Tongerlohuys in Roosendaal.  Stationsmanager Hans Klaassen is enthousiast over de expositie. "Ik vind het prachtig om op deze manier een podium te bieden aan een jong talent. De foto's zitten in frames waar vroeger vertrekstaten in zaten met daarop de treindienstregeling. Daarvan zijn er nu nog een paar te vinden op het station. Tegenwoordig is reisinformatie vooral te vinden op digitale schermen op perrons en in de hal. De frames die leeg blijven krijgen hiermee en mooie, nieuwe functie. Het station is nu deels museum en reizigers kunnen van de beelden genieten als ze op hun trein wachten."

"Je kunt van leeftijdgenoten zoveel leren"
Isa de Jong (22) komt uit Roosendaal en is trots te mogen exposeren in eigen stad. Ze liet zich inspireren door het boek 'wij zijn 17' van Johan van der Keuken. Deze beroemde fotograaf fotografeerde op 17-jarige leeftijd leeftijdsgenoten. Isa vertelt: "Op de kunstacademie ging ik stage lopen in Amerika en daar ontdekte ik hoeveel je kunt leren van leeftijdsgenoten, omdat je door verschillende ervaringen kennis opdoet die je kunt delen. Dat was mijn inspiratie voor de portretten van leeftijdsgenoten."

"Op een station bereik je de meeste mensen"
De expositie is een samenwerking met de Stichting Beeldmix. Zij helpen bij het ontwikkelen van jong fotografietalent en helpen hen hun talent te tonen. Rafaël Philippen, projectleider van de stichting, is enthousiast de expositie aan een breed publiek tonen. "We vinden het belangrijk om te laten zien wat andere fotografen hebben gemaakt en die historische fotografie levend te houden. De expositie van de beelden van Isa de Jong naast die van Johan van de Keuken laat zien hoe oude beelden inspireren tot nieuw werk. Ik vind het mooi deze foto's aan zoveel mogelijk mensen te tonen. Tijdens het wachten op de tram besefte ik me ineens dat op stations de meeste mensen komen. Zo ben ik uitgekomen bij NS en zij waren ook enthousiast. Het is fantastisch het werk van jong talent met zoveel mensen te delen."

Expositie
Het werk van Isa de Jong is tot en met 1 november te zien in het Tongerlohuys en tot eind van het jaar op station Roosendaal. De expositie is mogelijk gemaakt door stichting De Beeldmix, het Tongerlohuys en Spoorbeeld, de kunstcommissie van ProRail, NS en bureau Spoorbouwmeester.