Rotterdam,
13
juli
2020
|
17:13
Europe/Brussels

Station Rotterdam Alexander officieel geopend

Rotterdam Alexander is vrijdag als eerste station in de geschiedenis digitaal geopend. Bestuurders van alle betrokken partijen openden samen met één van de 37.000 dagelijkse reizigers het volledig vernieuwde station. De vertegenwoordigers van RET, gemeente Rotterdam, De Verkeersonderneming, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, ProRail en NS draaiden ieder een sleutel om, waarbij de kijker thuis het oude station zag veranderen in het nieuwe station. Reiziger Lois draaide de laatste sleutel. De opening gebeurde op het groene dak van het station en was te zien via een livestream op Youtube.

Het oude station voldeed niet meer aan de wensen en behoeften van de 37.000 dagelijkse reizigers. In het nieuwe station, waar metro en trein onder één dak zijn ondergebracht, zijn niet alleen meer winkels te vinden, maar ook de reizigersfaciliteiten zijn uitgebreid: het station kent onder andere meer in- en uitcheckpoorten, een speciale informatiezone voor metro en trein centraal in de hal en glazen liften. Ook in de gevels en de rest van het station is veel gebruik gemaakt van glas en hoogte, waardoor het station overzichtelijker is en een hoger veiligheidsgevoel heeft.

OV-knooppunt van de toekomst

Judith Bokhove, wethouder mobiliteit bij de gemeente Rotterdam, noemt het nieuwe station het OV-knooppunt van de toekomst: “Dit station verbindt de trein met bus, metro en fiets. Het verbindt wonen en werken, winkels en klanten, studenten en hun opleiding.” “Het nieuwe Rotterdam Alexander draagt bij aan een betere bereikbaarheid van de hele regio,” stelt Igor Bal van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Volgens Roger Demkes van De Verkeersonderneming biedt het nieuwe station, zeker in de spits, een comfortabel, snel en makkelijker alternatief voor de auto.

Veilig overstappen

Een belangrijke reden om het station te verbouwen was het creëren van een veiliger overstap tussen metro en trein. Maurice Unck, directeur bij de RET, is erg blij met het nieuwe station: “Een belangrijke verbetering is de loopbrug over de sporen. Die zorgt ervoor dat reizigers binnen het station snel, veilig en comfortabel over kunnen stappen. En dat levensgevaarlijke ongelukken bij de oversteek naar de metro tot het verleden behoren.” ProRail pakte de treinperrons en perronoverkappingen aan. Regiodirecteur Helga Cuijpers: “Nu het station is klaar, realiseren we samen met de gemeente nog een nieuwe fietsenstalling met circa 1000 plaatsen, direct naast het station.”

Trots

Regiodirecteur Magdalena Piotrowska van NS: "Stations zijn een belangrijk onderdeel van de reis. Wij zijn trots dat we leiding mochten geven aan de bouw van dit prachtige station en op onze partners dat we dit samen met hen voor elkaar hebben gekregen. We bedanken onze partners voor de samenwerking en wensen reizigers veel reisplezier met dit nieuwe station!"