Utrecht,
17
juni
2019
|
11:03
Europe/Brussels

Station Utrecht Centraal in teken Duurzame Week

Samenvatting

Station Utrecht Centraal is deze week door initiatieven van ProRail en NS groener en duurzamer dan ooit. Tijdens de Utrechtse Duurzame Week opent NS in de stationshal haar nieuwe circulaire pop-upstore 'Welkom Terug'. Daar zijn de lampen gemaakt van de welbekende gele vertrekborden en ligt hergebruikte treinstoelbekleding als vloerbedekking op de grond. De pingpongtafel bestaat uit oude treinvloerdelen en de prullenbakken hebben een tweede leven gekregen als groene wanden. Op die manier hergebruikt NS materialen uit haar treinen in haar stations en dat past bij onze ambitie om zo min mogelijk afval te produceren.

Ook is er op Utrecht Centraal een kleermaakster aanwezig voor kleine reparaties aan de kleding van reizigers. NS bekijkt hoe zulke duurzame initiatieven op meer stations een plek kunnen krijgen.

Plastic flesjes inleveren
Veel van het afval op stations bestaat uit plastic. Daarom kunnen reizigers in de pop-upstore hun plastic flesjes inleveren. In ruil daarvoor ontvangen zij van NS een waardebon van 0,10 euro, bijvoorbeeld in te leveren bij de Kiosk voor korting op de koffie of te doneren aan Stichting Plastic Whale. NS verzamelt de flesjes en zorgt dat die gerecycled worden.

 


Schommelend je telefoon opladen
Bij de wachtkamer staan drie schommels, waar reizigers al schommelend nog even snel hun telefoon kunnen opladen. Zo doe je op een ontspannen manier energie op voor jezelf en je telefoon.


 


Vergroening
Aan de Jaarbeurszijde van het station zijn de letters U-T-R-E-C-H-T te zien. Hiervoor zijn oude prullenbakjes uit de Intercity gebruikt. Dit is een van de projecten waarmee Utrecht Centraal steeds groener wordt. Zo groen, dat het station vanaf vandaag een eigen tuinman heeft.

Circulair Design Challenge
De winnaars van de CirculairDesign Challenge die ProRail vorig jaar heeft uitgeschreven, zijn deze week te bekijken in de vitrines van het station. In deze Challenge is ProRail op zoek gegaan naar nieuwe producten die ontwikkeld kunnen worden met gebruikt spoormaterieel. Te vinden bij de incheckpalen in de stationshal.

​Week van de duurzaamheid Utrecht
De circulaire pop-up store is open tijdens de Utrechtse Duurzame Week, die duurt tot 22 juni.