Utrecht,
19
december
2017
|
16:12
Europe/Brussels

Station(sgebied) Leeuwarden visitekaartje voor Culturele Hoofdstad 2018

De afgelopen twee jaar is met het project Leeuwarden Ruimbaan hard gewerkt aan het stationsgebied. De stad heeft een nieuwe ondergrondse fietskelder voor 3.000 plaatsen en een nieuw stationsplein als entree naar de binnenstad. Ook werd de boulevard voor het station opgeleverd waar de auto meer te gast is en is de mooi gerenoveerde westvleugel van het monumentale stationsgebouw met een nieuwe OV Servicewinkel, bloemenzaak en gerestylde AKO weer in gebruik. Het kroonstuk vormt de nieuwe ' love-fontein' die je niet kan missen als je het station uitloopt. Hiermee is de stationsomgeving van Leeuwarden klaar voor 2018 wanneer de stad Culturele Hoofstad is van Europa. In januari wordt gestart met allerlei evenementen en festiviteiten waarin Leeuwarden bezoekers kennis wil laten maken met al het moois wat de stad te bieden heeft.

Eind januari zijn als het goed is ook de laatste restpunten opgeleverd zoals het plein onder de perronkappen, het tweede deel van de fietsenstalling en de definitieve verlichting van de westvleugel. Samen met zo'n 200 gasten hebben provincie Friesland, gemeente Leeuwarden, ProRail, Arriva, NS en aannemer Dekker gisteren gezamenlijk de oplevering gevierd middels een “muzikale karavaan” langs de verschillende projecten.

De Westvleugel
Station Leeuwarden is een mooi visitekaartje. Een rijksmonument met diverse Jugendstil elementen en bijzondere boogvensters. Ook op het perron, denk aan de huidige kiosk en Smullers zie je de bijzondere monumentale sfeer terug. Dit jaar heeft NS de westvleugel gerenoveerd om de relatie met de centrale hal te verbeteren en de sfeer terug te brengen. Nu zijn de dakspanten weer zichtbaar en door de opknapbeurt van het plafond is er weer volop daglicht. Dat maakt ook dit deel van de hal weer aantrekkelijk om te verblijven. In de westvleugel is de OV servicewinkel gevestigd: een plek waar Arriva en NS de reizigers samen op weg helpen. Het ontwerp is van Nieuwe Architecten te Delft en het werk is uitgevoerd door aannemer Van Wijnen.

De fietskelder
Ook is het eerste deel van de nieuwe fietsenstalling in Leeuwarden open gegaan. Ruim, licht en van alle moderne faciliteiten voorzien en de eerste 24 uur gratis met de OV-chipkaart. Bij binnenkomst van de stalling zien reizigers direct op digitale schermen waar nog een plekje vrij is. De incheckbalies vind je onder de flauwe trap die naar de fietsenkelder leidt. Grote ramen zorgen voor daglicht. De stalling is nog niet helemaal af. Nu de nieuwe stalling open is start de renovatie van de oude stalling, die ongeveer 2 maanden duurt waarna er plek is voor circa 3.000 fietsen.

11Fountains
Als je het station uitkomt word je meteen geraakt door twee grote witte gezichten die elkaar aankijken, de ‘love-fontein’ van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Met behulp van stoom (mist) en verlichting worden de gezichten mooi uitgelicht. De ‘ love-fontein’ is de eerste in de serie van 11 fonteinen (naar het idee van de Friese Elfstedentocht) één van de grote blikvangers van Leeuwarden-Fryslân 2018! Leeuwarden en het station zijn er (bijna) klaar voor!