Utrecht,
08
maart
2023
|
15:00
Europe/Brussels

Stemmen op het station voor de Provinciale Staten en het Waterschap

Samenvatting

Je stem uitbrengen op de route van huis naar je plek van bestemming of terug, het kan weer op veel stations in Nederland. Op woensdag 15 maart vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen plaats. Reizigers kunnen onderweg een stem uitbrengen op 36 stations verspreid over heel Nederland.

Station Nijmegen is het stembureau dat als eerste open gaat. Vanaf 5 uur s’ morgens kunnen treinreizigers hier al terecht. Op station Breda kan vanaf 5.15 uur gestemd worden.

“Onderweg kunnen stemmen maakt het makkelijk om je stem uit te brengen, NS biedt daarom graag plek aan stembureaus op de stations.” Aldus Gertrud Kuis, Stationsmanager van stations in de twee provinciehoofdsteden Zwolle en Groningen.

Met een geldige stempas en identiteitsbewijs kunnen inwoners binnen hun gemeente op een stationslocatie met een stembureau stemmen. Met een aangevraagde kiezerspas kan in de gehele provincie gestemd worden.

De waterschapgrenzen kunnen afwijkend zijn van de provinciegrenzen. Voor stemmende reizigers is het slim vooraf na te gaan of voor beide verkiezingen op hetzelfde station gestemd kan worden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inrichten van de stemlokalen. NS en ProRail maken het voor gemeenten mogelijk om dit op stations te doen.

De meeste stembureaus zijn geopend tussen 07.30 en 21.00 uur. Ga voor een actueel overzicht van deelnemende stembureaus op stations en de openingstijden per locatie naar ns.nl/stemmen en de NS-app.