Utrecht,
25
oktober
2022
|
14:59
Europe/Brussels

Stenengooien naar treinen moet stoppen

In Amsterdam hebben vandalen stenen richting het spoor en treinen gegooid. Daarbij zijn meerdere treinen beschadigd. Dit is totaal onacceptabel vinden zowel ProRail als NS. Het is al de tweede dag op rij. Gisteren werden ook meerdere treinen bekogeld. Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van reizigers en NS-collega’s in de trein. Daarnaast moeten de treinen van het spoor worden gehaald voor reparatie, waardoor reizigers langer onderweg zijn.

Maandag 24 oktober was het letterlijk raak bij Amsterdam Sloterdijk. Meerdere treinen werden bekogeld met bakstenen. Ook vandaag is er met stenen naar treinen gegooid. Dit keer in de buurt van station Lelylaan. Er vielen gelukkig geen gewonden maar de schrik zit er goed in.  ProRail heeft aangegeven extra te zullen gaan surveilleren in de hoop de daders te pakken. Er zijn ondertussen camerabeelden veiliggesteld. Daarnaast is ook de politie gealerteerd.

De incidenten baren ProRail en NS grote zorgen. De teller staat ondertussen op 8 beschadigde treinen.

Eelco van Asch, lid RvB NS: ‘Dit kan echt niet. Onze reizigers en collega’s moeten veilig kunnen reizen. NS heeft ondertussen aangifte gedaan. Als de daders worden aangehouden en vervolgd, zullen wij alles op alles zetten om de kosten te verhalen.”

John Voppen, CEO ProRail: “Dit is totaal onacceptabel natuurlijk. Levensgevaarlijk, beangstigend voor de machinist en daarnaast brengt het ook de treindienst in de war. De veiligheid op het spoor komt hier echt in het geding. Onze collega’s van incidentenbestrijding zullen de komende dagen extra surveilleren. Het is goed dat NS aangifte doet. We zullen er samen met hen alles aan doen om dit te stoppen. “