Utrecht,
17
februari
2022
|
17:47
Europe/Brussels

Storm Eunice: morgenochtend minder treinen en vanaf 14.00 geen treinen

Update vrijdag 18 februari, 15.00 uur

Vanochtend heeft NS de geplande dienstregeling kunnen opstarten en in de loop van de ochtend is de treindienst afgeschaald. Inmiddels rijden er in het hele land geen treinen. Reizigers bleken goed op de hoogte van de stormmaatregelen. Inmiddels is het rustig op de stations. Zo is Utrecht Centraal inmiddels zo goed als leeg. NS en ProRail streven ernaar om morgen zoveel mogelijk te treinen. Reizigers moeten  rekening houden met de nasleep van de storm.  De verwachting is dat de hevige wind van storm Eunice vanavond en ook vannacht nog aanhoudt. We hebben nu nog geen beeld wat de impact hiervan op het spoor gaat zijn. Vanavond en vannacht rijden op verschillende trajecten zogenaamde “schouwtreinen ”, ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en of schade aan het spoor. ProRail probeert het spoor zo snel mogelijk vrij te maken en eventuele schade te repareren. Pas daarna wordt duidelijk of en hoeveel hinder er morgen is. We raden reizigers aan om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen, voor de actuele situatie. 
 

Morgen raast storm Eunice over ons land. Het weerbureau voor de spoorsector heeft NS en ProRail gewaarschuwd voor code oranje. Er wordt extreem harde wind in het hele land verwacht wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit heeft net als op de weg en in de luchtvaart impact op het spoor. Daarom is morgenochtend een stormdienstregeling van kracht en rijden er minder treinen. 

Het hoogtepunt van de storm wordt morgenmiddag verwacht. Vanaf 14.00 uur rijden er daarom geen binnenlandse en internationale treinen meer. Dit besluiten we met het oog op de veiligheid van onze reizigers en collega’s. De kans is groot dat er bomen op het spoor waaien. Ook voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerkzaamheden bij zo’n hevige storm te gevaarlijk. We vinden het heel vervelend dat reizigers hier hinder van ondervinden. We adviseren hen om goed de NS Reisplanner in de gaten te houden en indien mogelijk morgen niet te reizen.