Utrecht,
01
september
2017
|
07:30
Europe/Brussels

Vanaf vandaag: fietsen (meenemen) op de Hogesnelheidslijn

Vanaf vandaag is het mogelijk: een fiets meenemen in een NS-trein die via de Hogesnelheidslijn (HSL) rijdt. Dit is toegestaan nu alle treinen zijn aangepast aan de veiligheidseisen die op de HSL gelden voor het meenemen van fietsen. Maar, uiteraard niet in de spits. Jaarlijks verkoopt NS ruim 750.000 Dagkaarten Fiets – er is dus duidelijk behoefte aan. 

NS verbouwde in de afgelopen jaren een groot aantal rijtuigen om deze geschikt te maken voor het rijden over de HSL. Er is in elke trein meteen ook een voorziening gemaakt voor vier fietsen plus een rek voor grote stukken bagage. Uiteindelijk zijn 42 NS-treinen van deze nieuwe fietsvoorzieningen. Elke NS-trein op de HSL heeft daarmee een fietsvoorziening: dit gaat om Intercity direct, de nieuwe Intercity Den Haag - Eindhoven en de Intercity Brussel als ook deze via de HSL rijdt.

Stap voor stap
De fietsvoorzieningen zijn stap voor stap ingebouwd. Nu alle treinen zijn aangepast hebben de rijtuigen aan de buitenkant een duidelijke sticker om aan te geven waar de fietsvoorziening in de trein te vinden is. Het is een langgekoesterde wens van onder andere de Fietsersbond en de Tweede Kamer om fietsen mee te kunnen nemen op een HSL trein. 


Zo ziet het nieuwe fietsenrek er uit

Dagkaart Fiets
In de meeste treinen is het meenemen van fietsen al sinds jaar en dag mogelijk. Buiten de spits mag je een gewone fiets meenemen, in de spits ook je vouwfiets. Voor een gewone fiets is een Dagkaart Fiets verkrijgbaar via de kaartautomaat of op ns.nl. Deze afspraken gaan straks ook gelden voor alle treinen die via het de HSL gaan rijden. Jaarlijks verkoopt NS 750.000 Dagkaarten Fiets, waarvan 700.000 voor de NS treinen en 50.000 voor andere vervoerders.

Wim Bot van de Fietsersbond
Wij vinden het belangrijk dat in alle treinen fietsen meegenomen kunnen worden en dat wordt straks eindelijk ook in de NS-treinen op de HSL mogelijk
Wim Bot van de Fietsersbond

Andere treinen op de HSL
Thalys tussen Amsterdam, Brussel en Parijs rijdt ook over de HSL. Thalys heeft zijn geheel eigen regels voor het meenemen van fietsen. Die vind je via deze link. Nog niet duidelijk is of met Eurostar fietsen mee mogen als deze trein straks gaat rijden tussen Amsterdam en Londen; hun algemene regels staan hier.

Intercity Brussel gaat straks deels over de HSL rijden. Ook deze treinen krijgen allemaal een “HSL-proof” fietsrijtuig. Op dit moment mag fietsen meenemen al bij Intercity Brussel, er komen straks wel andere rekken in de treinen.