Utrecht,
02
oktober
2017
|
11:02
Europe/Brussels

Stroomstoring Utrecht, gevolgen treinverkeer

download
Stroomstoring en nu?

Update 14:00: Alle treinen rijden, dit liveblog wordt met dit bericht afgesloten.

Treinreizigers hebben vanmorgen hinder ondervonden van een stroomstoring in Utrecht. Inmiddels rijden alle treinen rond Utrecht weer volgens de dienstregeling. Netbeheerder Stedin liet weten dat de oorzaak van de stroomstoring zat in een defecte transformator. Naast het treinverkeer hebben ook zo’n 1.400 huishoudens in de buurt van Utrecht Centraal enige tijd zonder stroom gezeten.

De storing ontstond rond kwart voor tien vanmorgen, na de ochtendspits. Tientallen treinen rond Utrecht konden het station niet binnenrijden, waardoor veel vertraging ontstond. Ook toen de stroomstoring was verholpen, duurde het nog enige tijd voordat alle gestrande treinen weer reden en de dienstregeling geleidelijk kon worden hervat. Op Utrecht Centraal hebben collega’s reizigers van informatie voorzien en werd gratis koffie verstrekt. Vanaf 12:00 uur kwam het treinverkeer rond Utrecht Centraal weer op gang.

Veel treinen in Nederland rijden via Utrecht, waardoor ook reizigers elders in het land te maken kregen met vertraging en uitval van treinen. NS vindt het heel vervelend dat de stroomstoring overlast heeft veroorzaakt. Reizigers die meer dan 30 minuten vertraging hebben gehad, kunnen hun geld terug vragen.

Update 13.05

Op dit moment rijden op alle trajecten weer treinen. De vertraging neemt af. Rond 14:00 uur verwachten we alle treinen van en naar Utrecht weer volgens dienstregeling te rijden. Plan uw reis kort voor vertrek voor een zo actueel mogelijk reisadvies.

Update 12.45

Op de meeste trajecten rond Utrecht rijden inmiddels weer treinen. Alleen tussen Utrecht en Woerden is nog geen treinverkeer mogelijk. Tussen Utrecht en Amersfoort rijden nog geen Intercity's. Zodra we weten wanneer de treinen ook op deze trajecten weer gaan rijden, melden we dat hier. Plan uw reis kort voor vertrek voor een zo actueel mogelijk reisadvies. De hinder neemt geleidelijk af.

Update 11.55

De stroomstoring bij netbeheerder Stedin die vanochtend plaatsvond in Utrecht is voorbij. Van en naar Utrecht Centraal rijden mondjesmaat weer treinen. We werken hard aan het opstarten van het treinverkeer. Op dit moment rijden op alle trajecten van en naar Utrecht nog veel minder treinen. De verwachting is dat de gevolgen van deze storing nog enkele uren voelbaar zullen zijn. Houd tot die tijd rekening met vertraging, treinuitval en last minute wijzigingen. Plan uw reis kort voor vertrek voor een zo actueel mogelijk reisadvies.

Logistieke puzzel

Een storing van deze omvang zet de dienstregeling flink op zijn kop. De storing is technisch opgelost en de infrastructuur is klaar voor gebruik, maar de hinder voor reizigers is daarmee helaas nog niet voorbij. Personeel en treinen staan niet op de goede plek en moeten weer naar de juiste plek gebracht worden. NS en ProRail werken hard om de treindienst gefaseerd weer op te starten. Dat heeft tijd nodig.

11:55u: Er vertrekken mondjesmaat weer treinen vanaf Utrecht Centraal.

Update 10.55

Delen van de stad Utrecht hadden deze ochtend te maken met een stroomstoring. Als gevolg daarvan was er tijdelijk geen treinverkeer mogelijk van en naar station Utrecht Centraal en kwamen treinen stil te staan. Op dit moment is de stroom weer terug. Daardoor kunnen we gestrande treinen nu weer naar het station rijden. Omdat diverse treinen op dit moment op de verkeerde plek staan, kunnen we niet volgens plan rijden.

Op dit moment rijden vrijwel geen treinen van en naar Utrecht. We vinden de situatie erg vervelend voor onze reizigers. We zijn druk bezig te inventariseren we welke treinen kunnen gaan rijden. De verwachting is dat de gevolgen van deze storing nog enkele uren voelbaar zullen zijn. Reizigers moeten rekening houden met vertraging, treinuitval en last minute wijzigingen. We adviseren reizigers de reis kort voor vertrek te plannen voor een zo actueel mogelijk reisadvies.

Dit blog wordt geupdate als er meer informatie is.