Utrecht,
13
november
2018
|
17:28
Europe/Brussels

Studenten Grafich Lyceum Rotterdam werken aan lichtkunstwerk Rotterdam Centraal

Lichtproject Marco Broeders krijgt bijzonder vervolg

In de winter van 2017 was er in de stationshal van Rotterdam Centraal een lichtkunstwerk te zien: 12 ijskristallen met iconische wintermomenten bewogen via lichtbundels door de hal. Deze waren gemaakt door de Rotterdamse lichtkunstenaar Marco Broeders in opdracht van NS, ProRail en Gemeente Rotterdam. Dit project krijgt nu een bijzonder vervolg. Studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam zijn gevraagd de ontwerpen voor het lichtkunstwerk van komende winter te maken. En de reizigers en bezoekers van het station bepalen welke lichtprojecties straks levensgroot te zien zijn.

De afgelopen weken zijn zo’n 160 eerstejaars studenten van de opleiding Mediavormgeven uitgedaagd om een ontwerp te maken dat past in het thema ‘Winter in Rotterdam’. De wedstrijd werd afgetrapt met een gastcollege van Marco Broeders. Hij heeft de studenten meer verteld over de techniek en het creatieve proces wat hij heeft doorgemaakt toen hij het project zelf uitvoerde in 2017. Vervolgens zijn de studenten zelf aan de slag gegaan.

Stemmen

Uit alle ontwerpen is inmiddels een long list gekomen met de zestig beste designs. Uit deze zestig designs kiest het publiek de twaalf mooiste. Onder het motto ‘Jij selecteert wat er wordt geprojecteerd’ kunnen bezoekers van Rotterdam Centraal van 14 tot 18 november de werken bekijken via een virtual reality-bril in de stationshal. Vervolgens kunnen ze ter plekke hun stem uitbrengen op hun favoriete lichtprojectie. De twaalf werken met de meeste stemmen worden vanaf 12 december levensgroot geprojecteerd op de wanden en plafond van het station. Dagelijks genieten zo’n 190.000 reizigers en bezoekers van het station  van de aangelichte ontwerpen.

Station in wintersferen

NS, ProRail en gemeente willen de bezoekers van het station ook in de donkere wintermaanden een fijn verblijf op het station bieden. Daarbij bieden ze graag het podium aan Rotterdamse bedrijven en instellingen om de verbondenheid met de stad te versterken.

Het lichtkunstwerk is te bewonderen van 12 december tot en met 14 januari tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 16.00 uur en 1.00 uur. Eens per uur 'dansen' de ontwerpen van de studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam door de stationshal.

Stemmen? Bezoek de stand op Rotterdam Centraal van 14-18 november en breng je stem uit. Benieuwd naar de ontwerpen? Kijk op Instagram: https://www.instagram.com/reizendlicht