Kampen,
10
november
2021
|
14:59
Europe/Brussels

Studenten krijgen les in stationsgebouw Kampen

Vanaf 16 november krijgen 60 studenten van de Cibap Vakschool voor vormgeving les in het monumentale stationsgebouw van Kampen. De studenten die de opleiding Specialist Schilder volgen gaan, onder begeleiding van een restaurateur, onderzoek doen naar de oorspronkelijke schilderingen in het stationsgebouw. Die schilderingen zitten nu nog verstopt onder een laag kalk. Afhankelijk van wat er tevoorschijn komt, worden de schilderingen gerestaureerd of gereconstrueerd. Op deze manier wordt het stationsgebouw weer teruggebracht in z’n oude glorie. Woensdag 10 november was de feestelijke kick-off, de rode loper lag klaar voor de studenten.

Onderdeel van Kampen
Het stationsgebouw stond ruim twintig jaar leeg. Er waren al eerder plannen om het stationsgebouw op te knappen. Stationsmanager Quirine Boeren: “Het monumentale pand heeft zoveel geschiedenis en we willen graag weten wat er achter die schilderwerken zit. Het is zonder dat er zo’n mooi stukje geschiedenis verborgen zit onder de witte verf, dit mag gezien worden. Juist door studenten hier les te laten krijgen en te helpen bij het restaureren, maak je weer nieuwe geschiedenis.“

Maatschappelijke functie
Een station is allang niet meer een plek waar reizigers alleen de trein nemen. Vaak is het station een belangrijk onderdeel van een stad of dorp. “Behalve dat we willen dat een station een gastvrije en comfortabele plek is voor reizigers, vinden we het ook belangrijk een maatschappelijke bijdrage te leveren. Bij ‘Perron 1’ werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en kunnen reizigers heerlijk biologisch eten en drinken halen. En nu gaat het stationsgebouw dus ook iets betekenen voor studenten. Ik ben trots dat Kampen het eerste station is waar studenten echt les gaan krijgen. Wat ze leren, kunnen ze gelijk in praktijk brengen.“

Les in de oude kiosk
De Cibap studenten krijgen les op maandag, dinsdag en vrijdag in de oude kiosk van het stationsgebouw. “Dit gaat stapsgewijs waarbij eerst wordt gekeken wat er in het stationsgebouw aan schilderwerken op de muur zit onder de laag kalk. Vervolgens vindt kleur historisch onderzoek plaats en als laatste worden de muurschilderingen gerestaureerd of gereconstrueerd”, vertelt Bart Schouten, lid college van bestuur van Cibap. “Dit project is voor onze studenten een unieke kans om ïn de praktijk realistisch onderwijs te volgen.”

Maatschappelijke initiatieven op stations
Dagelijks komen miljoenen mensen op een station, als belangrijke schakel in hun reis van deur-tot-deur. Naar werk, school, voor familiebezoek of een uitje. Voor gemeenten is het station een van de plekken waar bezoekers de stad of het dorp binnenkomen. Een visitekaartje. Maar ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten en het verbindt de bewoners met de buitenwereld. Kortom, het station is een belangrijke plek. NS en ProRail zijn samen verantwoordelijk voor de stations in Nederland en willen dit levendige en betekenisvolle plekken laten zijn. Daarom zoeken we de samenwerking met gemeenten, sociale ondernemers en andere maatschappelijke partners om extra maatschappelijke functies aan het station toe te voegen. Zo dragen wij samen actief bij aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van Nederland, ook op kleinere stations, en krijgen reizigers een gastvrij welkom op het station.