Utrecht,
05
september
2017
|
11:31
Europe/Brussels

Studenten van nu, treinmonteurs van de toekomst

Deze week beginnen 52 studenten aan het nieuwe leerjaar van de TechniekFabriek. Zij volgen hier de tweejarige vakopleiding tot treinmonteur. Afgelopen week maakten de studenten tijdens de introductieweek al kennis met de vakdocenten, praktijkbegeleiders en elkaar. De komende jaren gaan de treinmonteurs in spe aan de slag met alle onderdelen van techniek.

In samenwerking met het ROC van Twente en het ROC van Amsterdam leidt NS op twee locaties, Zwolle en Amsterdam, studenten op tot juniormonteurs (Mechatronica, MBO-niveau 2). Gedurende de opleiding ligt de nadruk op het leren in de praktijk, ondersteunt met de nodige theorie. Het tweede leerjaar staat in het teken van een stage op een van de service-, onderhoud- of revisiebedrijven van NS. Zij leren hier alles op het gebied van railvoertuigen, spanningsvoorzieningen en comfortsystemen zoals klimaat, verlichting en de informatievoorziening in de trein.

Baangarantie
Na het succesvol afronden van de studie en het behalen van hun landelijk erkend diploma, stromen de monteurs door met een baangarantie bij NS. Zij gaan dan aan de slag bij een van de verschillende bedrijfsonderdelen. Hier houden de monteurs zich onder andere bezig met herstelwerkzaamheden en dagelijkse controles, reviseren en modernisering, groot onderhoud en herstel van diverse treinen. De studenten van nu zijn de treinmonteurs van de toekomst. Alle afgestudeerden blijven ook na opleiding werkzaam bij NS. Door de vele praktijkervaringen weten zij wat hen te wachten staat. Ook zijn de monteurs bij aanvang van hun nieuwe baan al volledig opgenomen in het team. De TechniekFabriek bestaat dit jaar vijf jaar en heeft in totaal 130 nieuwe monteurs afgeleverd.

Start machinistenopleiding
Naast de start van de opleiding aan de TechniekFabriek, beginnen aankomende week een kleine 100 toekomstige machinisten ook aan hun opleiding. NS werkt samen met het ROC van Amsterdam, ROC van Twente en het STC Rotterdam. Na de tweejarige studie stroomt een groeiend aantal afgestudeerden MBO-studenten NS binnen en zorgen zij voor een frisse dynamiek op de standplaatsen en in de trein.