Utrecht,
24
oktober
2017
|
15:53
Europe/Brussels

Tarieven 2018

NS past per 1 januari 2018 de tarieven aan. De gemiddelde prijsstijging is in 2018 met 1,22% lager dan de verwachte inflatie. NS doet er alles aan om de prijs van treinkaartjes zo laag mogelijk te houden. Ook komend jaar zet NS dit beleid voort.

Elk jaar corrigeert NS de tarieven op basis van de verwachte inflatie en de vergoeding die NS betaalt voor gebruik van het spoor. De Macro Economische Verkenning van 19 september geeft een verwachte inflatie van 1,4% voor het jaar 2018. Voor de gebruiksvergoeding geldt een verlaging van 0,18%. De gemiddelde prijsstijging komt daarmee uit op 1,22%.

Waarom verhoogt NS de prijzen?

We laten de prijs niet onnodig stijgen, maar ook NS moet rekening houden met stijgende kosten. Over de prijzen zijn duidelijke afspraken met de overheid. NS mag ieder jaar de inflatie en de verhoogde kosten voor het gebruik van het spoor doorberekenen. Dat is van belang, want anders blijft er onvoldoende over om te kunnen investeren in stations of in nieuwe treinen. Sterker, anders zou NS op den duur de eigen kosten niet meer kunnen betalen.

De belangrijkste wijzigingen op een rij

De prijsstijging van 1,22% geldt voor enkele reis en retour tweedeklas, het Voordeelurenabonnement, Traject Vrij, het Grensabonnement, Altijd Vrij en Trein Vrij. Het Dal Voordeel-abonnement wordt net als vorig jaar niet in prijs verhoogd. Altijd Voordeel is sinds 2011 niet meer in prijs verhoogd en wordt in 2018 € 2,- per maand duurder. De tweedeklas varianten van de abonnementen Weekend Vrij en Dal Vrij worden respectievelijk € 1,- en € 3,- per maand duurder.

In de eersteklas is vaak meer ruimte dan in de tweedeklas. NS wil het met NS Flex in 2018 makkelijker maken om af en toe van klasse te wisselen. De prijs van eersteklas reizen voor enkele reizen, retours en de abonnementen Weekend Vrij en Dal Vrij blijven komend jaar bovendien op hetzelfde niveau. Hierdoor wordt het prijsverschil tussen tweede- en eersteklas iets kleiner.

Voor meer informatie over tarieven zie ns.nl/tarieven