Utrecht,
10
april
2019
|
09:29
Europe/Brussels

Tentoonstelling Tienertoer in Spoorwegmuseum

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat NS de Tienertoerkaart introduceerde en daarom start op zondag 14 april de tentoonstelling Tienertoer in het Spoorwegmuseum. In 1969 begon NS met de Tienertoer, acht dagen lang konden jongeren in de zomer reizen door heel Nederland en de vrijheid proeven. Honderdduizenden jongeren maakten gebruik van deze mogelijkheid. Het museum verzamelde tientallen bijzondere, ontroerende en grappige verhalen van reizigers.

Erica Littooij ging samen met drie vriendinnen in 1988 op Tienertoer. Ze vertelt: “Dat je zelf mag beslissen ik ga daarheen en dat je niet meer meegaat met wat de volwassenen om je heen kiezen. Dat is een heel lekker gevoel. Pure vrijheid.”

Ontwikkeling Tienertoer
Met de Tienertoer richtte NS zich specifiek op een jongere doelgroep, dit waren tenslotte de reizigers van de toekomst. Voor de jongeren zelf was het vaak de eerste keer dat ze zonder ouders op pad gingen. Met de Tienertoerkaart konden kinderen en jongeren van 8 tot en met 20 jaar voor 20 gulden acht dagen lang onbeperkt met de trein door Nederland reizen. Tijdens de zomervakantie van 1969 werden 85.000 kaarten verkocht. Een welkome boost voor het dalende reizigersaantal. Tussen 1969 en 1994 maakten honderdduizenden jongeren gebruik van de Tienertoer. Rond 1994 nam de belangstelling af en werd de Tienertoer niet langer aangeboden. Het Spoorwegmuseum toont met prachtige affiches en reclamemateriaal het ontstaan en de ontwikkeling van de Tienertoer.

Gratis bezoek aan Spoorwegmuseum
Op vertoon van een Tienertoerkaart krijgen bezoekers op zondag 14 april gratis toegang tot het Spoorwegmuseum. Roel Wijngaards-de Meij maakte de documentaire Tienertoer waarvan fragmenten tijdens de tentoonstelling zijn te zien. Op 21 april toont RTV Utrecht de volledige film. De tentoonstelling is tot en met 1 september te bekijken.

Jongerentoer
Tegenwoordig biedt NS de Jongerentoer voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Hiermee is het mogelijk om 2 (27 euro) of 3 dagen (37 euro) onbeperkt door Nederland te reizen. In de meivakantie is de jongerenkaart beschikbaar van 22 april tot en met 10 mei 2019 en in de zomer van 1 juli tot en met 30 augustus