Utrecht,
03
mei
2018
|
17:43
Europe/Brussels

Theo van Loon, spoorman en verzetsheld

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 's-Middags neemt Roger van Boxtel, President-Directeur van NS, in het Twickel college in Hengelo het eerste exemplaar van het boek “Hengelo 1944-1945. Theo van Loon, Spoorman & Verzetsheld” van gepensioneerd spoorman Martin Meijerink in ontvangst, uit handen van Burgemeester Sander Schelberg. Voor deze bijzondere bijeenkomst zijn nabestaanden van Theo van Loon uitgenodigd maar ook bewoners van de Theo van Loon-straat, het bestuur van de Bond van Gepensioneerden Vervoerspersoneel, studenten van de Hogeschool Saxion Enschede en leerlingen van het Twickel college die het monument hebben geadopteerd.

Theo van Loon staat voor die NS’ers die in opstand kwamen tijdens de oorlog. Hij wordt gezien als een held omdat hij op 18 maart 1944 met gevaar voor eigen leven op het station te Hengelo een munitietrein ‘veilig’ stelde en zo de stad Hengelo en haar inwoners voor een nog grotere ramp behoedde. Studenten van Saxion maken een 4-delig lespakket voor het basisonderwijs over de rol van Theo van Loon tijdens de WOII.

download
Theo van Loon 4 mei 2018

In dit filmpje vertelt Martin Meijerink over Theo van Loon.

Op 5 mei opent in Museum Hengelo de tentoonstelling ‘Hoogspanning, het gevecht om de IJsselcentrale op 1 april 1945’ in. De tentoonstelling gaat over onder andere Station Hengelo, de explosie van de munitietrein in maart 1943 en de spoorwegstaking van september 1944 tot 5 mei 1945. De tentoonstelling is tot eind augustus te zien en is een samenwerking tussen Museum Hengelo, Gemeente Hengelo, NS, Saxion Hogescholen en het Verzetsmuseum Amsterdam.