Utrecht,
09
maart
2016
|
10:55
Europe/Brussels

Toegangspoortjes station Leiden Centraal gesloten

Paaseitjes met informatie voor reizigers

Op station Leiden Centraal zijn vanaf vandaag de poortjes gesloten. Om dit bij reizigers onder de aandacht te brengen, ontvingen zij paaseitjes met informatie dat voortaan een geldig vervoersbewijs nodig is om op station Leiden de poortjes te openen. Op deze manier weert NS zwartrijders en wordt de veiligheid voor personeel en reiziger op het station en in de trein verhoogd.

Een aantal weken geleden hebben reizigers op station Leiden al een paar dagen aan de gesloten poortjes kunnen wennen. Deze proef is goed verlopen waardoor ook op Leiden Centraal de poortjes dicht gaan. De komende weken zijn er extra medewerkers aanwezig op het station om reizigers te begeleiden. In overleg met gemeente hebben bewoners en belanghebbenden die niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart, maar wel op regelmatige basis het station gebruiken als doorloop naar de andere zijde, een passagepas kunnen aanvragen.

Reizigers voelen zich veiliger

Na een aantal pilots in 2014, zijn vorig jaar op steeds meer stations poortjes in gebruik genomen en daarmee alleen nog toegankelijk met een geldig vervoersbewijs. De eerste resultaten op die stations laten een positief effect zien; minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. Op stations met gesloten poortjes waardeert 90% van de reizigers de veiligheid met een rapportcijfer ‘7 of hoger’. Op stations zonder poortjes bedraagt het percentage reizigers dat een ‘7 of hoger’ geeft 81%.

Niet meer vergeten uit te checken

Meer reizigers zien de voordelen van de poortjes, hun mening over de poortjes wordt positiever. Ze zien poortjes vaker als een effectief middel om niet te vergeten in- of uit te checken. Dagelijks passeren nu ruim 600.000 reizigers een toegangspoortje.