Utrecht,
24
augustus
2016
|
10:00
Europe/Brussels

Treinconcessie Britse East Anglia definitief naar Abellio

Derde treinconcessie voor Abellio binnen half jaar

NS-dochter Abellio mag de komende 9 jaar het treinvervoer in East Anglia verzorgen. Dit maakte het Britse ministerie van Verkeer vandaag definitief bekend. De treinconcessie in het oosten van Engeland beslaat onder andere de steden Cambridge, Essex, Norwich, Ipswich, de graafschappen Norfolk en Suffolk en Stansted Airport. Naast regionaal en lokaal vervoer gaat het ook om treindiensten die East Anglia met Londen verbinden.

Sinds 2012 exploiteert Abellio deze concessie, onder de naam Greater Anglia. De nieuwe concessie East Anglia beslaat hetzelfde geografische gebied en loopt tot 2025. Er komen 1.043 nieuw rijtuigen en de reistijden zullen met gemiddeld 10 procent korter worden. Naast de significante reistijdverkorting, 45% meer zitplaatsen in de treinen naar Londen tijdens de ochtendspits en ruim duizend extra treindiensten per week zal dit de dagelijkse treinreis van de passagier in het oosten van Engeland aanzienlijk verbeteren.

Treinvervoer in het Verenigd Koninkrijk
Abellio UK verzorgt trein- en busdiensten in Groot-Brittannië. Sinds 2003 is het verantwoordelijk voor het treinvervoer van het Britse Merseyrail, in een 50/50 joint venture met Serco. Sinds april 2015 rijdt Abellio de Schotse treinconcessie ScotRail. Op dit moment vervoert Abellio passagiers in de regio Greater Anglia. Met deze concessie East Anglia blijft Abellio treindiensten verzorgen in deze regio.

Treinvervoer in Duitsland
Eerder dit jaar verkreeg NS dochtermaatschappij Abellio Duitsland definitief de treinconcessie Stuttgarter Netz. Vanaf juni 2019 zal Abellio op dit net treindiensten verzorgen. In juli werd bekend dat Abellio vanaf eind 2019 een groot deel van de regionale S-bahn treindiensten gaat verzorgen in het Rijn-Ruhr-gebied. De concessie duurt vijftien jaar. Daarnaast verzorgt het meerdere treindiensten in de deelstaten NordRijn-Westfalen, Saksen-Anhalt, Saksen, Nedersaksen en Thüringen.

Abellio
Abellio is een 100 %-dochter van NS en verzorgt trein- en busvervoer in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Abellio biedt NS de kans buitenlandse kennis en ervaring te importeren. NS vertaalt de lessen uit het buitenland naar mogelijkheden voor reizigers in Nederland. Zo bereidt NS zich voor op toekomstige ontwikkelingen op het spoor.