Utrecht,
23
februari
2019
|
10:17
Europe/Brussels

Treinen besparen 1,43 miljard kilogram CO2

Kom uitwaaien op de NS Uitwaaidag

Update zaterdag 23 februari: NS Uitwaaidag 17.30 uur
De NS Uitwaaidag is succesvol afgesloten. Ruim 2.500 bezoekers zijn aan komen waaien en hebben genoten van een dagvullend programma en live muziek.

Update zaterdag 23 februari: NS Uitwaaidag 14.30 uur
Kleine bezoekers rennen over het strand met zelfgemaakte vliegers. Can (5 jaar) heeft met zijn ouders een vlieger geknutseld en toont trots het resultaat. Tot en met 17.00 uur is het mogelijk om de NS Uitwaaidag te bezoeken. 

Update zaterdag 23 februari: NS Uitwaaidag 9.30 uur
Vandaag is iedereen welkom om lekker uit te komen waaien op het strand van Zandvoort tijdens de NS Uitwaaidag. Maak een wandeling met gids over het strand, struin door het vlaggenpark vol weetjes over wind of maak een windselfie. Na het uitwaaien kunnen bezoekers even opwarmen in het windpaviljoen (strandpaviljoen Ahoi). Kinnen kunnen hier gratis een vlieger knutselen. 

Sinds 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland - als eerste ter wereld - op 100% windstroom. In twee jaar heeft dit een besparing van 1,43 miljard kilogram CO2 opgeleverd. Dat staat gelijk aan 3,3 miljoen keer met de auto heen en weer naar Zuid-Frankrijk, blijkt uit een berekening van Milieu Centraal. Net als de treinen krijgt president-directeur Roger van Boxtel energie van de wind. In een video toont hij als kitesurfer de kracht van de wind. Voor iedereen die – net als Roger van Boxtel - de winterse wind wil gebruiken om uit te waaien en vol energie weer thuis te komen, organiseert NS de Uitwaaidag op zaterdag 23 februari op het strand in Zandvoort.

Om alle NS treinen volledig op windstroom te laten rijden is 1,2 terawattuur per jaar nodig. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam (400.000 huishoudens). NS wilde hiervoor niet putten uit het toentertijd beschikbare aanbod van windenergie. Daarom heeft energieleverancier Eneco nieuwe windparken gebouwd. Een voorbeeld hiervan is het windpark Luchterduinen, op 23 kilometer afstand van de Zandvoortse kust. Daar begint de energiereis van windmolen naar trein.

NS Uitwaaidag
Tijdens de NS Uitwaaidag komen bezoekers meer te weten over deze energiereis. Geïnteresseerden maken (met gids) een wandeling over het strand, lopen door het vlaggenpark vol weetjes en schieten een portret (of gifje) in de NS Windcoupé. Na het uitwaaien is het mogelijk om op te warmen in het windstation (strandpaviljoen Ahoi). Kinderen kunnen hier gratis vliegerworkshops volgen en een eigen vlieger knutselen.

Ga voor meer informatie naar www.ns.nl/uitwaaien.

NS Uitwaaidag
Zaterdag 23 februari
Van 10.00 tot en met 17.00 uur
Strandpaviljoen Ahoi
Boulevard Barnaart 19
2041 KB Zandvoort