Utrecht,
14
september
2015
|
09:07
Europe/Brussels

Treinen in de herfst

Het najaar komt er weer aan. Herfstweer kan het de treinreiziger dan soms lastig maken. Bijvoorbeeld door omgewaaide bomen op het spoor na een harde windvlaag. Ook kan rails glad worden door vochtig weer in combinatie met bladeren, roest, vet en olie. De wielen krijgen dan minder grip op de rails en dat heeft effect op het remmen en optrekken. Dan loop je soms een vervelende vertraging op. Wat doen en NS en ProRail met het oog op de herfst?


Andere treintijden op enkele trajecten
Vanwege mogelijke gladheid veranderen jaarlijks van oktober tot en met half december op enkele trajecten de vertrek- en aankomsttijden met één minuut. Door een minuut extra reistijd heeft een trein ruimte om geleidelijker dan normaal op te trekken en weer af te remmen. Zonder meteen vertraging op te lopen wat weer doorwerkt naar andere trajecten.

Andere herfstmaatregelen
In regio’s waar het spoor relatief vaak glad is in de herfst, spuiten ProRail en NS een speciale gel met zanddeeltjes op de rails om deze stroef te maken. ProRail heeft ook verspreid over het land ploegen, aannemers en diesellocomotieven paraat staan die in bijzondere weersomstandigheden kunnen ingrijpen. Bijvoorbeeld als spoor of bovenleiding beschadigd raken door omvallende bomen tijdens een storm. Bomen en struiken zijn in de aanloop naar de herfst extra gesnoeid.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jeffry Frikken
28
September
2015
In het overzicht met de gewijzigde tijden staat dat de aankomst in Leeuwarden van :26 naar :27 verplaatst wordt. Er is echter geen trein die om die tijd aankomt in Leeuwarden, het gaat alleen om de intercity die om :56 (nu :57) in Leeuwarden aankomt.