Utrecht,
24
mei
2016
|
21:27
Europe/Brussels

Hidde en Sam beleven geweldige 1e spoorwensdag bij NS en ProRail

Vrijwilligers van NS en ProRail laten wensen in vervulling gaan.

UPDATE: Dag 1 van de Spoorwensdagen zit erop! En wat was het een ontzettend mooie dag! Vanochtend liep ik door station Utrecht Centraal, waar vele mensen rondliepen met de blauwe spoorwensdagen t-shirts aan. Op weg naar een droombestemming voor vandaag keken ze verwachtingsvol toe.

Eerder die dag was ik al op station Eindhoven waar de 9-jarige Hidde met conducteurspak over het perron huppelde. Hij mocht vandaag conducteur Maarten Coenen assisteren. Omroepen, op de fluit blazen en vervoerbewijzen controleren. Zijn moeder Anneke van Unen vertelt dat Hidde al van jongs af aan gek is op treinen.  "Dit is echt een droom die is uitgekomen voor Hidde!"

In Groningen werd Sam (9 jaar) vroeg gewekt door vrijwilligers Jolanda en Marjon om hem een dagje te 'ontvoeren'. Vanaf station Groningen heeft hij in echt conducteursuniform met de conducteur mee mogen lopen en even in de machinistenstoel mogen zitten. Vervolgens kreeg Sam een rondleiding door het nieuwste onderhoudsbedrijf van NS in Watergraafsmeer en heeft daar alles over het onderhoud van treinen mogen zien. Als kers op de taart mocht Sam met zijn ouders mee met de speciale trein, genaamd 'De Kameel', waar je je een echte machinist kan voelen helemaal voor in de trein. Voor Sam een onvergetelijk avontuur! Kijk maar naar de foto's bij dit verhaal.

Zo zijn er vandaag vele wensen vervuld en is er morgen nog een dag te gaan waar je als reizigers zomaar wat jongere conducteurtjes kan tegenkomen. Echter zijn de spoorwensdagen niet alleen voor kinderen. Zo is er ook een oud machinist van 79 jaar die niets liever wil dan nog 1x een trein besturen en een wiskundeleraar die graag wil weten hoe de dienstregeling in elkaar wordt gezet. De spoorwensdagen zitten vol unieke, bijzondere wensvervullingen. Dat maakt het ook zo ontzettend leuk voor alle vrijwillgers om hier aan mee te werken.

 

Eerder nieuwsbericht:

Dolgraag een keer conducteur van de trein willen zijn, zien hoe treinen gerepareerd worden in onze werkplaats, door de wasstraat voor treinen rijden of als machinist een virtuele trein besturen? Op 24 en 25 mei zetten we onze deuren open en vervullen meer dan 200 vrijwilligers van NS en ProRail zo’n 60 unieke wensen. Deze wensen zijn van kinderen en volwassenen die het verdienen om extra in het zonnetje te worden gezet. Als onderdeel daarvan rijdt ook de SpoorwensdagExpress door het land.

De Spoorwensdag is in 2008 begonnen als een initiatief van 15 trainees binnen NS en ProRail. Veel kinderen, maar ook volwassenen hebben spoor gerelateerde wensen en dromen dat deze op deze dagen op een bijzondere manier in vervulling gaan. Vaak worden deze mensen opgegeven door vrienden of familie, omdat zij het extra verdienen om hun wens uit te laten komen. Vanwege het enthousiasme is de organisatie uitgegroeid naar meer dan 200 vrijwilligers en zo’n 60 wensen.

Veel verschillende soorten wensen

Veel kinderen willen met de conducteur mee kaartjes controleren, omroepen in de trein, en een trein besturen als een echte machinist in het simulatiecentrum. Er zaten echter dit jaar ook vele andere unieke wensen tussen zoals een wiskundeleraar die dolgraag een keer meekijkt hoe de dienstregeling wordt gemaakt, meerijden met onze Spoorwensexpress over het nostalgische stoomtramlijntje Hoorn - Medemblik, zien hoe treinen worden gemoderniseerd en meekijken bij de werkplaats waar de oom en buurman werkt.

Goede voorbereiding voor een unieke dag

De wensen worden in het geheim voorbereid zodat mensen helemaal verrast worden op de dag zelf. Vrienden, familie en onze begeleiders hebben vooraf contact om de dag voor de treinfanaat optimaal voor te bereiden. Alle conducteurs en machinisten van NS en Treindienstleiders van ProRail zijn voorbereid. Mensen op de werkplaatsen van NedTrain hebben hun rondleiding op de onderhoudsbedrijven tot in de puntjes voorbereid. Op het goederenemplacement Kijfhoek wordt reikhalzend uitgekeken naar de treinfanaten. Dat geldt ook voor de collega's die rondleidingen verzorgen op de stations en alle medewerkers bij het Spoorwegmuseum. Tot slot: de knopen van de uniformen zijn opgepoetst en de dienstregeling van de Spoorwensdagexpress -die op beide dagen door ons land toert - is klaar. Iedereen wil dat elke treinfanaat een onvergetelijke dag heeft.

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.