Utrecht,
07
november
2023
|
09:00
Europe/Brussels

Treinkaartjes houden volgend jaar dezelfde prijs als in 2023

Samenvatting

Treinkaartjes en abonnementen van NS behouden in 2024 dezelfde prijs als in 2023. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer een bedrag van 120 miljoen euro vrijgemaakt waardoor NS een voorgenomen tariefsverhoging van 8,67% kan uitstellen.

Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen: “We zijn blij met dit goede nieuws voor onze reizigers in een tijd waarin veel zaken duurder worden. Door de prijzen gelijk te houden blijft de trein relatief gezien goedkoop en een aantrekkelijke keuze om te reizen. We hopen dan ook dat we meer reizigers in de trein kunnen verwelkomen.” 

Structurele oplossing nodig 
“Maar we zijn er nog niet”, vervolgt Smit. Op dit moment is onduidelijk of Den Haag dit budget ook voor de komende jaren beschikbaar stelt. “Zo niet, dan kunnen wij niet anders dan eind volgend jaar de uitgestelde verhoging voor 2024 alsnog door te voeren, bovenop de inflatie voor 2025. En daar zit niemand op te wachten. We zijn daarom in gesprek met Den Haag om dit te voorkomen en te zoeken naar een structurele oplossing.” 

Internationale trein en OV-fiets 
De toelage van het kabinet geldt alleen voor binnenlandse treinen binnen de concessie van NS. Voor de internationale treinen verhoogt NS daarom de tarieven per 1 januari 2024 met 7,85%. Het tarief voor het huren van een OV-fiets verhoogt NS van € 4,45 naar € 4,55 per 24 uur.

Bekijk de tarieven voor de reisproducten voor consumenten en zakelijke reisproducten