Utrecht,
04
april
2023
|
08:36
Europe/Brussels

Treinongeval bij Voorschoten

Samenvatting

In de nacht van maandag op dinsdag heeft er rond 3.30 uur een ongeval plaatsgevonden op traject Leiden – Den Haag, nabij Voorschoten. Bij deze botsing zijn een trein (VIRM), een kraan en een goederentrein betrokken.

Hierbij is een persoon om het leven gekomen. In de trein van NS zaten ongeveer 50 reizigers van wie er 30 gewond zijn geraakt. Ook de machinist van de NS-trein heeft letsel opgelopen. Inmiddels zijn alle betrokkenen opgevangen en waar nodig naar een ziekenhuis gebracht. 

Reactie Koolmees 
Wouter Koolmees, president-directeur NS: “Ik ben geschokt. Afschuwelijk wat er vannacht gebeurd is. Een ongeval als dit hoop je nooit mee te maken. Zoals iedereen zit ik vol vragen en willen we precies weten wat er gebeurd is. Daar zal degelijk onderzoek naar gedaan moeten worden. Op dit moment geldt dat alle aandacht uitgaat naar het welzijn van onze reizigers en collega’s.”

Calamiteitennummer 
NS opent het calamiteitennummer 0800-6677888 voor betrokkenen bij het treinongeval. Ook familie van betrokkenen kunnen het nummer bellen met vragen over het ongeval. 

Herstel gaat meerdere dagen duren, NS zet bussen in
De schade aan het spoor en station Voorschoten is groot. Naar verwachting gaat het herstel aan het spoor en station Voorschoten dagen duren. Hierdoor kan NS geen treinen rijden tussen Den Haag en Leiden. NS zet daarom bussen in tussen Den Haag Laan van NOI en Leiden Centraal. Reizigers moeten rekening houden met een half uur extra reistijd.  De verwachting is dat herstelwerkzaamheden minimaal tot dinsdag 11 april zullen duren.

Zodra de sporen worden vrijgegeven, wordt gestart met het bergen van de treinstellen. Om bij de treinstellen te kunnen komen moet Mammoet, een berger van ProRail, met een kraan over een sloot. Hiervoor moet eerst een brugconstructie worden gebouwd over de sloot. Deze werkzaamheden zullen morgen starten. Er moeten in totaal vier treinstellen van de NS-trein worden geborgen. Verwacht wordt dat hiervoor meerdere dagen nodig zijn. Veel werkzaamheden kunnen alleen overdag plaatsvinden. Naast schade aan het spoor is ook het perron van station Voorschoten beschadigd geraakt en dient hersteld te worden.